Aplikacija na pametnom telefonu otkriva melanom?

Mnogo se truda i novca ulaže u istraživanja raka kože, među kojima je najopasniji oblik – melanom. Nova besplatna aplikacija navodno može pomoći u dijagnosticiranju sumnjivih izraslina na koži.

Rana dijagnoza svakog raka, pa tako i ovog veoma je važna zbog lakšeg liječenja i naravno što veće vjerojatnosti preživljavanja. Što se rak ranije pronađe lakše ga je liječiti i izliječiti.

Jedan od uspješnijih projekata na tržištu posljednje vrijeme je onaj kompanije SkinVision koja je plasirala besplatnu aplikaciju na pametnom telefonu koja melanom navodno može otkriti veoma brzo i jednostavno. Iz tvrtke tvrde da aplikacija dijagnosticira melanom s gotovo 83% preciznošću, piše Zadovoljna.hr.

Dakle, uočite li promjenu na svojoj koži, madež koji do sada niste imali ili pak onaj koji je promijenio boju, veličinu ili oblik sve što trebate je skinuti besplatnu aplikaciju i ispuniti iduća tri koraka.

1. Slikajte madež ili sumnjivu izraslinu

Nakon što skinete besplatnu aplikaciju, mobitelom uslikate sumnjivi madež.

2. Analizirajte

Aplikacija će analizirati madež i dati preporuke. Aplikacija će u sekundi na temelju algoritma procijeniti stupanj rizika od malignog oboljenja i to na temelju podataka o obliku, rubovima i boji madeža.

3. Pratite promjene

Arhivirajte fotografiju, pratite promjene kroz vrijeme i podijelite ih s vašim liječnikom,. Ako se pokaže kako je madež vrlo rizičan, mobitel će vas upozoriti.

Melanom je tumor pigmentiranih stanica kože. Teži je oblik raka nego što su to češći oblici raka kože, koji započinju u bazalnim ili pločastim stanicama epidermisa. Melanom se može brzo širiti (metastazirati) u druge dijelove tijela putem limfnog sustava ili putem krvi. To je najčešća bolest kože koja može dovesti do smrti. Može se naći i na drugim mjestima: na srednjoj očnoj ovojnici (mrežnica), u živčanom sustavu, na krajnjem dijelu debelog crijeva (rektum), sluznicama itd. Broj oboljelih od melanoma je u stalnom porastu i to je jedan od tumora s najvećom ekspanzijom u posljednje vrijeme. Godišnje povećanje broja oboljelih je 7%.