FDA odobrio genetski modificirani losos za ljudsku konzumaciju

Američka Administracija za hranu i lijekove – FDA odobrila je AquAdvantage Salmon – losos, ribu genetski dizajniranu da raste brže od svojih prirodnih kolega.

Ovaj losos prvi je losos čiji je DNA genetski modificiran za ljudsku konzumaciju, a odobren za prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prije pet godina FDA je objavio da je proizvod kojeg je proizvela tvrtka AquaBounty Technology sa sjedištem u Massachusettsu siguran isto kao i konvencionalno uzgojen Atlantski losos. AquaBounty Technology, kompanija koja je dizajnirala ribu, pokušavala je odobrenje dobiti gotovo dva desetljeća. Genetski modificiran Atlantski losos razvijen je mijenjanjem gena kako bi rastao brže od uzgojenih lososa, a uključuje gene drugih riba, poput gena hormona rasta i promotora jednog gena antifriza. Očekuje se da će na tanjure konzumenata stići za dvije godine.

AquaBounty je u većinskom vlasništvu Intrex Corp kompanije koja posjeduje Oxitec, tvrtke koja proizvodi GMO komarce, kao i Okanagan Specialty Fruits, koji je napravio novu GMO jabuku koja ne tamni, piše Popular Science.

No, neki su iskazali zabrinutost za posljedice na ekosustav pa i javno zdravlje. Neke aktivističke grupe, među kojima Friend of the Earth kažu da su okupili deset tvrtki – većinom trgovine zdrave prehrane, kao i veća prodajna mjesta – koja su obećala da neće prodavati GM losos. Da ribu neće prodavati potvrdio je Kroger Co., najveći tradicionalni nacionalni lanac namirnicama, koji poručuje da ‘nema namjeru opskrbljivati niti prodavati genetski modificirani losos’, što je potvrdio glasnogovornik lanca Keith Dailey. GM losos neće prodavati niti Whole Food Market Inc kao ni Target Corp. Dok anti GM grupe podižu kampanje, korporacija promovira ribu kao eko – friendly.

‘AquaBounty losos je onaj koji mijenja igru, on donosi zdravu i nutritivnu hranu konzumentima na okolišu odgovoran način, bez da šteti oceanu i drugim maritimnim staništima. Upotrebom vodenih sustava, ovaj bogati izvor proteina i drugih nutrijenata može se uzgajati u blizini velikih tržišta za konzumente na održiviji način’, stoji u izjavi izvršnog direktora AquaBountyja Rona Stotisha.

Hoće li konzumenti prihvatiti ribu ne zna se.

FDA smjernice uzgoja i označavanja

Odobrenje za ribu, da se prodaje pod brendom AquaAdvantage, zahtjeva da se losos uzgaja samo u dvije dizajnirane označene baze i sadržana mrijestilišta u Kanadi i Panami, a ne u SAD-u. Sve će ribe biti ženke i reproduktivno sterilne, kako bi se spriječio slučajni uzgoj modificirane ribe s divljim lososom, rekli su dužnosnici FDA.

Agencija je izdala nacrt smjernica o tome kako proizvođači hrane mogu utvrditi da li je losos u njihovim proizvodima genetski modificiran. Smjernice navode da će etiketiranje i deklaracije biti dobrovoljne te da AquaBountyjev losos neće zahtijevati posebnu etiketu jer je nutritivno ekvivalent konvencionalno uzgojenim Atlantskim lososima, objavila je FDA u četvrtak.

Stotish je rekao da će AquaBounty slijediti pravila FDA za označavanje i da trenutno ‘ne bi bilo potrebe za označavanjem’.