Lijek za alkoholizam izvlači uspavane stanice HIV-a

Lijek koji se koristi za liječenje alkoholizma aktivira uspavane stanice HIV-a, izvlačeći ih van iz skrovišta kako bi ga uništile.

Kada se lijek dao 30 HIV pozitivnih pacijenata u Americi i Australiji u trodnevnoj studiji, zajednički antialkoholni lijek Disulfiram, čini se da ‘budi’ stanice HIV-a bez da uzrokuje štetne nuspojave, piše Science Alert.

Komercijalno na tržištu kao Antabuse, lijek izaziva ljude na povraćanje kada konzumiraju alkohol, što čini prilično jak razlog da više nikada ne piju. No, sada se čini da također može prevladati jedan od najvećih prepreka za liječenje latencije HIV-a/AIDS-a.

Latencija HIV-a dozvoljava virusu da leži uspavan i neopažen u različitim skrivenim mjestima u tijelu, sigurnim od učinaka aktualnih retrovirusnih lijekova (ART) koji mogu liječiti samo HIV stanice u krvotoku.

Znanstvenici su već definirali klasu lijekova nazvanih histon deacetylase (HDAC) koji mogu udariti uspavane stanice HIV-a u brzini, no oni nanose previše toksičnih nuspojava da su izvedivi kao izbor za liječenje. I to je ono što Disfuliram čini tako obećavajućim – jer kod tretmana ovim lijekom nisu otkrivene štetne nuspojave.

‘Ova studija jasno demonstrira da Disfuliram nije toksičan i da je siguran za upotrebu i čisto moguće da bi mogao biti nešto što mijenja igru, nešto što trebamo’, rekao je glavni istraživač Sharon Lewin sa Sveučilišta Melbourne Australija za Guardian.

‘Doziranje Disfulirama koji smo osigurali za studiju više golica nego udara na virus, no to bi moglo biti dovoljan pokazatelj. Iako je lijek pružen pacijentima samo tri dana, vidjeli smo jasan porast virusa u (krvi) plazmi, što je vrlo ohrabrujuće’.

Trenutni antiretrovirusni lijekovi mogu držati HIV stanice pod kontrolom, ali pacijenti ih moraju uzimati do kraja života u slučaju da se uspavani virus opet pojavi. Disfuliram, čini se, tjera sve na otvoreno, što je samo prvi korak u potrazi za lijekom.

Nakon što tim potvrdi da lijek definitivno ispire uspavane stanice HIV-a tada će se interpretirati porast u HIV genskoj ekspresiji u studijskoj grupi kao znak da je probuđen. Idući korak pronalazak je lijeka koji će virusne stanice ubiti jednom kada uđu u krvotok. Dok antiretovirusni lijekovi mogu zaustaviti ove stanice od množenja, ne mogu ih uništiti.