Tužba: Stotinu žena zatrudnilo zbog neispravnog pakiranja pilula protiv začeća

Više od stotinu žena tuži proizvođača lijekova jer su zatrudnjele zbog greške u pakiranju kontracepcijskih pilula. 

Tužba zastupa 113 žena iz 28 zemalja SAD-a, a podnesena je 5. studenog na Državnom sudu u Philadelphiji, protiv farmaceutske tvrtke Qualitest Pharmaceuticals, proizvođača generičkih lijekova sa sjedištem u Alabami. Qualitest je produžnica irske kompanije lijekova Endo Pharmaceuticals Inc., sa američkim sjedištem u Pennsylvaniji, piše Huffington Post.

Prije tri godine, U 2011. Qualitest je svojevoljno povukao osam svojih oralnih kontraceptiva zbog greške u pakiranju, odnosno etiketiranja koje je bilo označeno naopako. Pakiranja su zarotirana za 180 stupnjeva na kartici s pilulama, vraćajući orijentaciju tjednih tableta. Kao rezultat, žene su mogle započeti uzimati pilule s table krivom dozom, počev s placebo pilulom umjesto pilule s hormonom za sprečavanje trudnoće.

Osim pogrešno označenih pilula, utvrđeno je i da je sakriven broj serije i datum isteka lijeka.
Iako je FDA objavila da neispravnost nije konzumente izložila trenutnom medicinskom riziku, preporučeno je da konzumenti počinju upotrebljavati ne hormonalnu formu kontracepcije odmah, poput kondoma i konzultiraju se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o pogrešci.

U tužbi, koju je podnijelo preko stotinu žena navodi se da su pilule ‘pogrešno i opasno dizajnirane, proizvedene, prodane i distribuirane’ te je na ovaj način rođeno 94 djece, zatim 17 žena koje nisu iznijele neplaniranu trudnoću i dvije koje nisu ostale trudne. U tužbi se traži suđenje s porotom i naknada štete: U nekim slučajevima traži se puna cijena podizanja djeteta – uključujući edukaciju – do 18 godine. Parnica i odštete koje traže procjenjuju se na oko 245. 340 američkih dolara.

Heather Zoumas Lubeski, glasnogovornica Enda, kratko je rekla da politika tvrtke nije komentirati ništa tijekom parnice,m te da je tvrtka svjesna tužbe protiv svoje podružnice.
‘Opoziv koji čini temelj ove tužbe je posve dobrovoljan i dogodio se prije više od četrii godine u rujnu 2011. , rekla je Zoumas Lubeski.
Dobrovoljni opoziv dogodio se temeljem iznimno malog broja pakiranja pilula proizvedenih od proizvođača vanjskog ugovora. Endo je bio u mogućnosti potvrditi samo jedno pakiranje u kojem je manifestiran kvar i koji je prodan pacijentu’.

Postoji mnogo kontracepcijskih pilula no sve otpuštaju jedan ili oba hormona estrogen i progesteron u tijelo žene. Ti hormoni preveniraju jajašce da se otpusti iz jajnika varajući tijelo da misli da je žena već trudna. Neke pilule imaju placebo ili šećerne pilule, koje ne sadrže hormone, no namjera je da ih se uzima na kraju režima kako bi podsjetio žene da uzimaju svoje lijekove svaki dan u isto vrijeme. Predah od hormona aktivira ženski mjesečni ciklus.