Iznenađujuće mnogo trudnica pozitivno na droge i lijekove koji izazivaju ovisnost

Dok su žene trudne, paze što i u kojim količinama unose u sebe, a većina vjerojatno zna i da tijekom trudnoće nije dobro u sebe unositi droge ili lijekove koji izazivaju ovisnost. 

No, još uvijek postoji iznenađujuć broj trudnica koje upravo to rade.

U nedavnoj studiji, znanstvenici su pregledavali uzorke urina nakon testiranja nasumično odabranih trudnica te su ostali neugodno iznenađeni kada su u njima pronašli da su mnoge žene pozitivne na spektar droga.

‘Ostali smo veoma iznenađeni kada smo otkrili da mnoge trudnice uzimaju lijekove koji im nisu propisani od njihovog liječnika. Rezultati su znatno viši nego smo očekivali’, rekla je suautorica Inge Olga Ibsen, konzultantica ginekologije i opstetricije te ravnateljica Family Clinic u South Denmark bolnici, piše Science Nordic.

Uzorci urina sadrže morfin i kanabis

Studija, poduprta od Tryg Foundation u Danskoj, završena je istog dana kada je i započeta 2013. Ibsen i kolege testirali su urin 608 anonimnhh žena koje su stigle u Kliniku Južna Danska na rutinski ultrazvuk. Mnoge žene testirane na kanabis, opijate, benzodiazepin, amfetamin, metamfetamin, kokain ili metadon.

42 testirane žene (6.9%) u urinu su imale droge ili lijekove koji stvaraju ovisnost. Od njih, 33 je bilo pozitivno na opijate koji izazivaju visoku ovisnost, a najčešće se nalaze u heroinu, kodeinu i morfiju te mogu izazvati simptome odvikavanja. Četiri žene bile su pozitivne na kanabis, dvije na benzodiazepin, koji se nalazi u lijeku protiv tjeskobe i pilulama za spavanje. Dva uzorka urina sadržavala su amfetamin, a jedan metamfetamin.

‘Pregled nije dao točan odgovor koliko trudnica u Danskoj uzima droge ili lijekove koji izazivaju ovisnost. No, daje nam indikacije’, rekla je Ibsen. Rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Obstetricia a Gynecologica Scandinavica.

Ne zna se koliko droga može oštetiti fetus

Malo je istraživanja o potencijalnim nuspojavama koje uzimanje droga tijekom trudnoće može nanijeti na nerođeni fetus. Znanstvenici znaju da pretjerana količina alkohola tijekom trudnoće može dovesti do fetalnog alkoholnog sindroma – urođenog stanja kod kojeg dijete razvije neuobičajene facijalne crte lica i pati od usporenog rasta i oštećenja mozga. Neki lijekovi mogu dovesti do ozbiljnih simptoma odvikavanja te deformiteta novorođenčadi, no ovo je područje relativno neistraženo.

‘Teško je identificirati koju štetu izaziva kada majka tijekom trudnoće uzima ovakve lijekove. Na Family Clinic vidjeli smo djecu s različitim difuznim simptomima, kao što su slab rast, problemi u ponašanju i emocionalnim poremećajima. No, ne zna se uvijek koji su od ovih simptoma uzrokovani uzimanjem lijekova u trudnoći’, kaže Ibsen.

‘Simptomi mogu biti uzrokovani lošom prehranom, pušenjem u trudnoći, uzimanjem kombinacije lijekova, zatim ukoliko je majka bila subjekt nasilja, ili ako je pod stresom. Da bi saznali kako je sve povezano, morate pratiti trudnice u vrijeme dok drogu uzimaju’, rekla je.

Rutinski testovi mogu napraviti više štete nego koristi

Ulrik Schiøler Kesmodel, profesor ginekologije i opstetrike na Herlev i Gentofte Sveučilišnoj bolnici u Danskoj, ne podupire ideju rutinskog pregleda trudnica, koja je po njemu više štetna no korisna.

‘Kada testirate populaciju trudnica, postoje brojni kriteriji koje prije svega morate ispuniti. Npr., morate jasno identificirati svrhu pregleda i morate biti sigurni da će metode pregleda koje ste izabrali osigurati rezultat na točan i siguran način, rekao je.

‘Također, morate osigurati siguran i precizan test’, rekao je Kesmodel.

‘Također morate osigurati da je test društveno i etički prihvatljiv korisnicima. Ovi kriteriji nisu pronađeni u ovom eksperimentu’, rekao je.

Ibsen je prihvatila kritiku.

‘Sretni smo da smo dobili ovakav input, jer želimo problem sagledati iz drukčijih kuteva’.

‘Test urina koji smo proveli bila je pilot studija da testiramo metodu i vidimo možemo li dobiti broj koliko ljudi upotrebljava ovakve lijekove i drogu’, rekla je.

‘Naše izvješće literature na trudnicama i drogama podiglo je svjesnost da cijeli predmet nije specifično istražen, stoga radimo kako bismo saznali kako ga najbolje možemo istražiti. Pregled urina može biti jedan od načina na koji to možemo učiniti’.