Prve transplantacije maternice uskoro će pomoći nekim neplodnim ženama da zatrudne

Transplantacija maternice je procedura koja može pomoći ženama bez maternice da imaju dijete.

U nadolazećim mjesecima kirurzi u Sjedinjenim Američkim Državama objavili su da počinju s testiranjem procedure transplantacije maternice s ciljem da pomognu ženama koje više nemaju maternicu da ostanu trudne. Ovo je prva ovakva procedura koja će se izvesti u Americi, piše Science Alert.

Procedura će uključivati poklapanje tkiva žene kojoj je maternica odstranjena zbog bolesti ili oštećenja, ili one rođene bez maternice, s donorskom maternicom. Nakon što primalac dobije jedno ili dvoje djece, maternica će se odstraniti kako bi se spriječilo da žena ostane na imunosupresivima ostatak života.

Dok se transplanatcija organa odvija već desetljećima, transplantacija maternica relativno je nova na sceni. Obzirom da maternica nije esencijalna za preživljavanje, nije se uzimala u obzir kao visoki priroritet među većinom medicinskih istraživača poput jetre ili srca.

No, obzirom da je sve više žena u svijetu, od čega samo u SAD na desetke tisuća, u nemogućnosti imati dijete jer nemaju maternicu, postojao je jak interes za ovom procedurom.

Prva žena koja je rodila s transplantiranom maternicom iz Švedske

U 2014. žena u Švedskoj postala je prva žena koja je rodila nakon transplantacije maternice nakon što je organ primila od 61 godišnjakinje. Krajem rujna, Velika Britanija je objavila da će izvesti proceduru na deset žena kao dio procedure testiranja.

Sličan će postupak izvesti američki kirurzi na Klinici Cleveland koji će ponuditi 10 žena transplantaciju maternice. Pregledi potencijalnih kandidata u dobi između 21 i 30 godina su počeli. Svi kandidati moraju imati svoje jajnike i dalje netaknute, a moraju biti psihički i financijski stabilne.

Postupak

Postupak se radi na način da se prvo preuzmu jajašca iz ženskih jajnika, oplođuje ih se te zamrzava dok nisu spremni za transplantaciju.

‘Godinu dana nakon transplantacije, smrznuti embrij se odmrzava i usađuje, jedan po jedan u pacijenticu sve dok ona ne zatrudni’, bolnica je rekla novinarima. Nakon rođenja, žena će biti u mogućnosti zadržati maternicu ukoliko poželi još jedno dijete, ili je može ukloniti.

‘Ukoliko pacijentica ne želi operaciju uklanjanja, liječnici kažu da će biti u mogućnosti prestati uzimati lijekove i ostaviti da imunitetni sustav odbaci maternicu, koja bi postupno odumrijela’, objašnjava Denise Grady za New York Times.

Eksperimentalna procedura do sada ima različitu ratu uspješnosti. Švedski je tim nakon prve, imao još devet transplantacija maternice, i uspio je ostvariti pet trudnoća i četiri poroda. No, pokušaji u Saudijskoj Arabiji i Turskoj bili su neuspješni.

Rizici i izazovi

Glavni izazov je da imunitetni sustav primatelja želi odbaciti doniranu maternicu, što liječnici pokušavaju izbjeći raznim lijekovima. Ovi se lijekovi trebaju nastaviti uzimati i tijekom trudnoće. Uklanjanje maternice također je izazov. ‘Maternica se može uzeti sa živog ili umrlog donora, no zbog količine osjetljivih žila u području, ovo je osjetljiv posao’, rekla je Grady.

‘Kirurzi moraju ukoniti dio vagine donora i drugo tkivo potrebno za spajanje maternice u primatelja. Bavljenje sićušnim krvnim žilicama ne smiju oštetiti donora’.

Tu su i standardni izazovi in vitro oplodnje kada je u pitanju fertilizacija jajašca te ponovno usađivanje. No, bolnica objašnjava da će žene biti svjesne svih rizika. Navodno je već mnogo žena zainteresirano za postupak.

‘Uzbudljiv rad švedskih istraživača pokazao je da transplantacija maternice može rezultirati uspješnim porodom zdrave djece’, rekao je Andrea Tzakis, glavni istraživač Klinike Cleveland za The Telegraph.