Zvijezda reagirala: Suncokretovo ulje nije štetno!

Vodeći hrvatski proizvođač suncokretovog ulja reagirao je na naš tekst: Kuhanje na biljnom ulju otpušta otrovne kancerogene kemikalije i u kojem smo prenijeli Telegraphovu vijest. Zvijezda potrošačima poručuje: “Bez bojazni možete pržiti hranu na suncokretovom ulju!” 

U Zvijezdi smatraju da su prezentirane informacije netočne.

Naime, u reagiranju koje je dostavila Zvijezda d.d. navodi se da je suncokretovo ulje bogato nezasićenim mastima i vitaminom E

U navedenom reagiranju Zvijezda se osvrće na to da je u medijima senzacionalistčki odjeknula vijest da je suncokretovo ulje štetno. Zvijezda, kao vodeći hrvatski proizvođač ulja najoštrije odbacuje takve navode. Plasiranje nedovoljno istraženih i neutemeljenih navoda je dovođenje potrošača u zabludu, navodi se u reagiranju Zvijezde. Suncokretovo ulje je kvalitetna namirnica koja ima vrijedno mjesto u sklopu pravilne prehrane. Kao izvor nezasićenih masti i vitamina E smatra se itekako poželjnom namirnicom, navodi se u reagiranju.

Jedna od vodećih hrvatskih nutricionistkinja, u regiranju koje su nam dostavili iz Zvijezde, doc. dr.sc. Darija Vranešić Bender ističe: “Kao i uvijek, treba se odmaknuti od senzacionalizma i promotriti činjenice. Suncokretovo ulje, naime, posjeduje visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama stoga se na njemu hrana može, bez bojazni i pržiti. Dodatnu stabilnost suncokretovom ulju pruža i vitamin E koji neutralizira nastanak štetnih slobodnih radikala.”

Pet istaknutih benefita suncokretovog ulja:

  • visok udio vitamina E
  • nizak sadržaj zasićenih masnih kiselina
  • visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina
  • 70% višestruko nezasićenih omega 6 masnih kiselina (najviše linolne masne kiseline)
  • 20% jednostruko nezasićenih masnih kiselina (oleinska masna kiselina tipična za maslinovo ulje)

Uzmemo li u obzir sve spomenute činjenice o suncokretovom ulju, jasno je kako se radi o vrlo kvalitetnoj namirnici kojoj je mjesto u svakodnevnoj pravilnoj prehrani. Također, suncokretovo ulje je ukusno i karakteristično za naše podneblje što ga čini omiljenom vrstom biljnog ulja u Hrvatskoj, zaključuju u Zvijezdi.