Nordijska studija: ‘U pravilu, surogat majčinstvo funkcionira dobro’

Nordijski istraživački tim utvrdio je da surogat majčinstvo u pravilu čini dobro kako za dijete tako i surogat majku.

Istraga dolazi u svjetlu rasprave švedske vlade o promjeni zakonodavstva kojim bi se omogućilo surogat majčinstvo. Ipak, istraživači pozivaju na oprez o rezultatima istraživačke revizije zbog malog broja dostupnih studija, s mnogima koji upozoravaju na ozbiljne metodološke nedostatke, piše Pan European Network.

Surogat majčinstvo situacija je kada žena zatrudni i očekuje bebu kako bi nakon poroda bebu predala drugoj ženi ili paru. Ova se metoda koristi u nekim europskim državama uključujući Veliku Britaniju, Belgiju, Nizozemsku i Poljsku.

Nordijski istraživački tim koji uključuje znanstvenike s Akademije Sahlgrenska na Sveučilištu Gothenburg, pregledao je svih 55 znanstvenih članaka o surogat majčinstvu i sažeo rezultate onih koji se smatraju relevantim.

Prema objavljenom materijalu vrećina surogat majki dobro su motivirane, no samo mali broj ima problema pri predaji rođenog djeteta kao rezultat ove metode. Dakle, većina surogatstva funkcionira dobro u općim uvjetima.

‘Prema studijama koje su provedene, ne postoji ništa što sugerira da djeca rođena kao rezultat surogatstva imaju više zdravstvenih problema od obične in vitro oplodnje i /ili donacije jajašca, i provedene psihološke procjene pokazuju negativne znakove koji se tiču razvoja djeteta do dobi od deset godina’, rekla je profesor Christina Berg sa Sahlgrenska Akademije, članica istraživačkog tima.

‘Studije koje smo ispitali uključuju ograničen broj pojedinaca i mnoge su studije opterećene činjenicom da mnogi ne žele uopće sudjelovati u istraživanjima. Rezultati su oprezno optimistični, no kako bi se postigao određeni zaključak, zahtijevat će više i bolje studije.

Surogat majčinstvo u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je surogatstvo zakonom zabranjeno, kao i u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Švicarskoj, Austriji, Norveškoj, Švedskoj, Islandu, Estoniji, Turskoj, Pakistanu, Kini, Japanu i nekim državama SAD-a, navodi na svojim stranicama Udruga osoba s problemom neplodnosti BETA. Kod surogat majčinstva, prema pisanju Zdravstvenog odgoja ne iznajmljuje se samo maternica žene već cijelo tijelo žene. Ono podrazumijeva i osjećaje te neminovne hormonalne promjene koje utječu na trudnicu, a koji su u slučaju surogat majčinstva nepoželjni. Pokušaj zanemarivanja povezanosti postavlja i pitanje što je sa djetetom koje takve osjećaje prima od majke kroz 9 mjeseci trudnoće.

No, ponekad je surogat majčinstvo jedina opcija i jedini put do roditeljstva.

Neplodni parovi u Hrvatskoj, kojima postupci medicinski potpomognute oplodnje ne omogućavaju biološko roditeljstvo, kao i žene oboljele od karcinoma, imaju ograničen izbor, a taj je ili da posvoje dijete ili da uopće ne postanu roditelji. Udruga BETA zalaže se da se u domaće zakonodavstvo ugradi odredba koja bi surogat-majčinstvo iznimno dopustila u slučaju onkoloških pacijentica koje, s obzirom na dijagnozu, nisu u mogućnosti iznijeti trudnoću ili roditi dijete.

Situacija s kojom se žena suočava kad oboli od karcinoma ne negira njenu želju za potomstvom, poručuju iz udruge, apelirajući na zdravstvene vlasti da preispitaju postojeći Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Surogatstvo u svijetu i EU

Surogat majčinstvo kompleksna je i etički dvojbena tema, zbog čega zemlje diljem svijeta i imaju različito uređene zakonske regulative o ovom veoma važnom pitanju. Reperkusije koje proizlaze iz ove sive zone često navode i potvrđuju upravo nedorečenost donesenih regulativa i rupe u istima koje za posljedice imaju samo i jedino zdravlje više ljudi upletenih u proces surogat majčinstva. Primjerice, jednom se slučaju par rastao tijekom trudnoće žene koja je iznajmila svoju maternicu, a dijete je na kraju ostalo prepušteno baki. Ima primjera koji dolaze iz Indije, odakle djeca nisu bila ‘isporučena’ naručiteljima jer su im tamošnje vlasti odbile izdati putne isprave za djecu. Tajlandska je pak surogat-majka rodila dječaka sa sindronom Down, zbog čega ga naručitelji nisu željeli uzeti.

Europa je još uvijek daleko od dopuštanja surogatstva. Prošle se godine u Francuskoj prosvjedovalo, te se surogatstvo izjednačilo s modernim ropstvom i internetskom prodajom djece. Za većinu europskih zemalja surogatstvo je neprihvatljivo. U Hrvatskoj se o tome rijetko govori, pogotovo na akademskoj ili društveno-političkoj razini, no to ne znači da neće biti lobiranja za promjenu zakona.

Koliko košta iznajmljivanje maternice?

U Ukrajini cijena se kreće od 25 do 30 tisuća eura, u Kanadi, surogat majka ne smije naplatiti ustupanje svoje maternice, ali ima pravo na ‘pokrivanje’ troškova koji se kreću od 40 do 50 tisuću dolara. Cijena aranžmana u Rusiji je 42 tisuće eura, a dozvoljeno je i u šest američkih država i košta od 80 do 170 tisuća dolara.