4 razloga zašto se ne seksate: Rijetko je riječ o želji samoj

Razlika u seksualnoj želji problem je mnogih parova. Često je muškarac taj koji seks želi češće, iako to ne znači da žene ne brinu o seksu jednako kao muškarci.

Žene brinu o seksu, naročito u kontekstu ljubavi, predane veze i odnosa. Nažalost, za neke žene i muškarce koji ih vole, niz čimbenika može ih spriječiti od doživljavanja seksualnosti kao u potpunosti pozitivnog iskustva, piše Psychology Today.

#1 Psihološke razlike

Na vrlo jednostavnoj razini, psihološke razlike mogu otežati ženama da dožive želju za seksom, postanu uzbuđene tijekom vođenja ljubavi i na kraju svega da imaju orgazam. Npr. znanstvenici su otkrili da je testosteron, jednom kada je utvrđen kao ‘muški’ hormon, odgovoran za pokretanje seksualnog naboja kod oba spola, iako muškarci imaju 10 do 20 puta više testosterona od žena. Drugi hormonalni faktori mogu također uzrokovati da žene imaju promijenjive želje s vremenom.

#2 Psihološki faktori

Psihološki faktori također mogu doprinijeti smanjenju zanimanja u seks. Žene će češće nego muškarci patiti od kliničke depresije, simptoma koji obara seksualni nagon. Ironično, lijekovi koji se najčešće koriste za liječenje depresije obično ne podižu seksualni nagon i, u stvari, mogu prevenirati orgazam. Također, žene su češće i žrtve seksualnog zlostavljanja te, dok se one koje su ga preživjele mogu ponašati tako da očajnički žele biti dobre ljubavnice, sram, strah i zastrašujuće uspomene mogu ih povlačiti natrag.

#3 Slika o vlastitom tijelu

Još jedan problem s kojim se žene suočavaju češće nego muškarci je slika o vlastitom tijelu. Ova razmišljanja mogu snažno utjecati na osjećaje oko seksualnosti. Npr. gleda li muškarac časopise s golim ženama, i uspoređuje li taj muškarac svoju sa ženama iz časopisa njegova će se žena osjećati loše. Unatoč činjenici da je žena muškarca iznimno atraktivna, suočava se sa sumnjom i nesigurnostima o svom izgledu, te s vremenom može početi patiti od simptoma anoreksije ili bulimije.

Žene od vrlo rane životne dobe dobivaju poruke sa svih strana da moraju izgledati dobro i da moraju biti mršave po svaku cijenu. U kombinaciji s tradicionalnim procesom socijalizacije koji uči djevojčice da budu oprezne s vlastitom seksualnosti, postaje jasnije zbog čega neke žene i ne mare za seks.

#4 Umor

Umor može biti glavni čimbenik u raskoraku između želje muškarca i želje žene. Dok istraživanja pokazuju da muškarci sve više sudjeluju u kućanskim aktivnostima, još uvijek su žene te koje nose disproporcionalni odnos u kućanskim poslovima i brizi o djeci na svojim leđima, pa i onda ako imaju puno radno vrijeme izvan kuće.

Dr. John Gottman ilustirao je situaciju u svojoj knjizi ‘Why Marriages Succeed or Fail’: ‘Možda se pitate kako su povezani seks i kućanski poslovi, no biti jedina osoba u braku koja čisti zahod definitivno i nije neki afrodizijak. U svom je istraživanju otkrio da muškarci koji rade više kućanskih poslova i vode više brige o djeci imaju bolji seksualni život i sretnije veze.