HPV cjepiva ne uzrokuju sindrom boli niti tahikardiju

Cjepiva protiv HPV-a kod mladih žena ne uzrokuju kompleksni regionalni sindrom boli (CRPS) niti sindrom posturalne ortostatske tahikardije, zaključak je detaljnog znanstvenog pregleda farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA-i).

Cjepiva se mladim ženama daju kako bi ih zaštitila od raka cerviksa i drugih oblika raka povezanih s cerviksom i prekancerogenih stanja, piše HALMED.
Pregled zaključuje da dokazi ne podržavaju uzročnu povezanost između cjepiva (Cervarix, Gardasil/Silgard i Gardasil-9) i razvoj jednog od dva navedena sindroma. Iz ovog razloga, nema razloga da se mijenja način na koji se cjepiva upotrebljavaju ili da se mijenjaju aktualne inforamcije o proizvodu.

CRPS I POTS

CRPS – sindrom je kronične boli koji zahvaća udove, dok je POTS stanje kod kojeg se otkucaji srca abnormalnu rastu nakon sjedenja i stajanja, zajedno sa simptomima poput vrtoglavice, nesvjestice, slabosti, glavobolje, boli, mučnine i umora. Kod nekih bolesnika ovi simptomi mogu snažno utjecati na kvalitetu života. Sindromi se mogu javiti u bilo kojoj populaciji, uključujući i adolescente, bez obzira na cjepljenje.

PRAC je temeljito pregledao objavljeno istraživanje, podatke iz kliničkih ispitivanja i izvješća sumnjivih nuspojava pacijenata i zdravstvenih radnika, kao i podatke dobivene od država članica. Također se konzultirao sa skupinom vodećih stručnjaka na polju, te uzeo u obzir informacije od brojnih skupina bolesnika.

Simptomi CRPS-a i POTS-a mogu se preklapati i s drugim stanjima, što otežava dijagnosticiranje u općoj populaciji kao i u cijepljenih pojedinaca. Ipak, dostupne procjene ukazuju kako se u općoj populaciji na milijun djevojčica i mladih žena u dobi između 10 i 19 godina CRPS svake godine pojavljuje u približno njih 150, te da se POTS svake godine pojavljuje u najmanje 150 djevojčica i mladih žena na njih milijun.

Ocjenom nisu pronađeni dokazi prema kojima bi se ukupne stope pojave ovih sindroma kod cijepljenih djevojaka razlikovale od očekivanih stopa za ove dobne skupine, čak i kad se u obzir uzme mogućnost potprijavljivanja nuspojava. PRAC je naveo kako se neki simptomi CRPS-a i POTS-a mogu preklapati sa sindromom kroničnog umora (CFS, od engl. chronic fatigue syndrome, poznat i kao mijalgični encefalomijelitis ili ME). Mnoge od prijava obuhvaćenih ocjenom imaju karakteristike CFS-a, a u nekih su pacijenata dijagnosticirani i POTS i CFS. Stoga su osobito relevantni bili rezultati opsežne objavljene studije kojom je pokazano da nema povezanosti između primjene cjepiva protiv HPV-a i pojave CFS-a.

Slijedom svega navedenog, PRAC je zaključio kako dostupni podaci ne ukazuju na to da cjepiva protiv HPV-a uzrokuju CRPS i POTS. Stoga ne postoje razlozi za promjenu načina na koje se ova cjepiva primjenjuju niti za izmjene u postojećim informacijama o lijeku.