GM soja pronađena na gospodarstvu poljoprivrednika iz okolice Bjelovara

Inspekcija je na bjelovarskom području na gospodarstvu jednog poljoprivrednika, a potom i više njih, nakon analize sjemena soje pronašla nedopuštene udjele GMO-a.

Hrvatska se nedavno pozvala na pravo izuzeća od kultivacije GM usjeva, pravo koje je mogla iskoristiti ili ne iskoristiti svaka zemlja članica EU. No i hrvatski je Sabor još 1998. donio odluku da se genetski modificirano sjeme ne smije sijati ni u pokusne svrhe.

Sjeme s bjelovarskog područja kupljeno je u redovnoj prodaji, uz račun i deklaraciju, prema kojoj o GMO-u u tom sjemenu nema ni riječi, piše Glas Slavonije.

Kod četiri proizvođača, s bjelovarsko bilogorske županije kvalitativnom analizom utvrđena je prisutnost sekvenci karakterističnih za GMO. Poljoprivredni inspektor zabranio je daljnje provođenje agrotehničkih mjera na usjevima zasijanim tom sojom, tj. raspolaganje i daljnju manipulaciju sjemenom, zrnom merkantilne soje u kojoj je utvrđen GMO. Vlasnicima je naređeno trajno i neškodljivo uništavanje usjeva, zrna merkantilne soje.

Iako genetičari objašnjavaju da se pelud, jednom zasijanog sjemena, prenosi i kilometrima daleko, pa se tako kontaminira tlo i u drugim područjima, prema navodima iz ministarstva poljoprivrede ne vjeruju u rasprostiranje GM sjemena zrakom. Ne u ovom slučaju. Naime, piše Glas Slavonije, da postoji osnovana sumnja na kazneno djelo, odnosno da je sjeme legalnog proizvođača prepakirano te kao krivotvorina plasirano na tržište, možda i izvan Hrvatske.

Proizvođači su frustrirani. Dok ih se s jedne strane kontrolira za gotovo svako slovo, tvrde, sad se ispostavlja da proizvođači sjemenske robe nedovoljno kontroliraju, kaže poljoprivrednik koji je sjeme kupio od jedne slovenske tvrtke.