Psi mogu pomoći djeci da izbjegnu astmu

Mala djeca koja u kući imaju psa kao kućnog ljubimca u manjoj su mjeri izložena riziku da razviju astmu, rezultati su opsežne švedske studije.

Izloženost psima u prvim godinama djetetova života, povezana je s 13% manjim rizikom od astme kasnije kako odrastaju, rezultati su studije koja je uključivala 650 tisuća djece, piše BBC.

Rezultati, objavljeni u JAMA Pediatrics, podupiru ideju da psi mogu poduprijeti imunitetni sustav i prevenirati alergiju. No, još je potrebno dokaza za ovo, obzirom da su prethodne studije pokazivale konfilktne rezultate.

Svakako, za dijete koje je alergično na dlaku pasa, kupnja psa ne bi bila najbolje rješenje, rekla je švedska znanstvenica.

Kućni ljubimci čest su uzrok alergija. Polovina svih malih astmatičara alergična je na dlaku mačaka, a 40% na dlaku pasa, rezultati su dobrotvorne ustanove Allergy u Velikoj Britaniji.

Kada se uređuju, životinje se ližu. Stanice kože prekrivene salivom – životinjskom peruti – rasprostiru se zajedno s gubitkom krzna. To je perut koja neke ljude smeta i na koju su osjetljivi.
Otkrića ove posljednje studije ukazuju da izloženost psećoj peruti u najranijem djetinjstvu može zapravo biti od koristi.

Djeca koja odrastaju uz pse u svojim kućama u manjoj će mjeri imati astmu u dobi od sedam godina, od djece bez pasa.

Življenje na poljoprivrdenom gospodarstvu s još više životinja pruža još više zaštite, smanjuje rizik od astme od oko 50%.
‘Naši rezultati potvrđuju efekt farme, te smo vidjeli da djeca koja odrastaju uz pse imaju u prosjeku oko 15% manje astme od djece bez pasa’, rekla je vodeća znanstvenica prof. Tove Fall, sa Sveučilišta Uppala u Švedskoj.

Fall kaže da se ovo otkriće uklapa u higijensku hipotezu koja preferira izloženost prašini i prljavštini kako bi se poboljšala naša tolerancija na poznate alergene. Studija bi trebala i roditeljima dati neka uvjerenja.

‘Ovo je važna informacija za roditelje koji očekuju dijete ili planiraju imati dijete, da se ne bi trebali brinuti o nabavci psa ili štenca žele li to’.

‘No, imate li alergično dijete ne biste trebali nabavljati psa kako bi ga izliječili. To neće djelovati i vjerojatno će aergiju samo pogoršati’.

Ako ste alergični i imate psa, postoje stvari koje možete napraviti kako biste smanjili rizik od alergijske reakcije:

Savjeti za astmu:

  • Pse držite izvan spavaće sobe i prostorija u kojima živite
  • Regularno čišćenje i kupanje pasa i mačaka može pomoći
  • Pokušajte s filterima za zrak i učinkovitim vakumskim čistačem; ovo bi moglo pomoći ljudima alergičnima na dlaku mačaka, no dokazi učinkovitosti ostaju nejasni

Ne postoji pasmina u potpunosti ‘ne alergična’ jer sve ostavljaju životinjsku perut.

Erika Kennington s Astma UK kaže da je još istraživanja potrebno kako bi se bolje razumjeli učinci koji bi se mogli dati roditeljima kao praktični savjeti s malom djecom.