Počelo cjepljenje protiv sezonske gripe

Počelo je sezonsko cijepljenje protiv gripe. Građani se mogu cijepiti kod obiteljskog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo.

Cjepivo za najrizičnije skupine – sve ljude starije od 65 godina, trudnice, kronične bolesnike, zdravstvene radnike i pretile je besplatno.

Trudnice se pozivaju na cjepljenje

‘Cijepljenje je jedina pouzdana metoda zaštite od gripe, pa pozivamo sve građane da se cijepe. Ove godine prvi put na cijepljenje pozivamo i trudnice, budući da su istraživanja pokazala da je gripa štetna za dijete i može izazvati komplikacije u trudnoći’, rekao je voditelj Nacionalnog centra za influencu Vladimir Draženović, piše index.

Cijepljenje je, naglašava, siguran postupak koji učinkovito smanjuje pobol i smrtnost, a uz to smanjuje broj izgubljenih radnih sati, kao i postotak nekritički potrošenih antibiotika, koji najviše raste upravo u sezoni gripe. Gripa je sezonska bolest koja se najčešće javlja u periodu od Božića do Uskrsa. Obzirom da za razvijanje imuniteta treba između 7-14 dana, ovo je vrijeme idealno za cjepljenje.

HZJZ je osigurao 260 tisuća doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe. Ovogodišnje cijepivo protiv gripe sadrži sadrži sojeve virusa A – H1N1 i H3N2, i virus B, te je djelomično izmijenjeno u odnosu na lanjsko cjepivo, s obzirom na očekivane viruse koji će cirkulirati u populaciji. Potrebna količina procjenjena je temeljem odaziva na cijepljenje u sezoni 2014./2015. Prošle se godine u Hrvatskoj cijepilo 255 375 ljudi, a sezonu prije toga 288 440.
U sezoni 2013./2014. g. od gripe je oboljelo 11 935 osoba (jedna je osoba umrla), a u sezoni 2012./2013. g. oboljelo je 29 127 (četiri su osobe umrle).
Iako sezona gripe u Europi nije počela, pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe otkriveni su u nekoliko europskih zemalja. Stoga je sada pravi trenutak za cijepljenje stanovništva, jer će cijepljene osobe imati dovoljno vremena za razvoj imuniteta prije očekivanog početka epidemije gripe (kraj prosinca – početak siječnja). Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe imaju korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju sa cjepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i je li osoba cijepljena prethodnih godina.

U HZJZ-u navode da se u sezonama kada se sojevi dobro poklapaju djelotvornost cjepiva kod zdravih odraslih osoba kreće u prosjeku oko 70 posto.

Kod starijih i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju cijepljenje smanjuje rizik od gripe za 20 posto, što je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).