Ovaj lijek izaziva pobačaj u pola slučajeva

Imunosupresiv mikofenolat kojeg koriste trudnice izaziva pobačaj u otprilike polovini slučajeva, a četvrtina preživjelih beba se rađa s prirođenim manama, stoga je Europska agencija za lijekove preporučila dodatni oprez, izvješćuju iz naše Agencije za lijekove.

Rizik od pobačaja postoji čak i ako žene ostanu trudne s muškarcem koji se liječi mikofenolatom, a spolno aktivnim muškarcima na terapiji mikofenolatom obje agencije preporučuju uporabu prezervativa.

Naime, lijekovi s mikofenolatom su namijenjeni bolesnicima s presađenim organima, a pomažu pri spječavanju odbacivanja organa potiskujući imunološki sustav. Stoga, mikofenolat ne smiju uzimati žene koje su trudne ili bi mogle ostati trudne, osim ako nema prikladnog zamjenskog liječenja. Pacijentima na mikofenolatu je strogo zabranjeno darivanje krvi 90 dana nakon završetka liječenjem tim lijekom, a muškarci ne smiju donirati sjeme. Ženama se preporučuju testovi na trudnoću 8 do 10 dana prije početka terapije i izravno prije samog početka liječenja.

Ova nova upozorenja uslijedila su nakon redovite ponovne ocjene koristi i sigurnosti ovih lijekova.

Bolesnici koji koriste mikofenolat ne smiju prestati uzimati lijek bez liječničke dozvole, upozorava HALMED. Detaljne informacije možete pročitati ovdje.