Službena potvrda: Radijacija iz Fukushime mogući uzrok leukemije radnika

Prvi radnik s uništenog nuklearnog postrojenja Fukushima dobio je službenu potvrdu japanske Vlade da je rak kojeg je razvio povezan s radijacijom. 

Japanski ministar zdravlja prepoznao je radijaciju kao mogući uzrok oboljenja radnika te je ovo možda prvi i prijelomni slučaj u naporima da se država počne oporavljati od katastrofe, obzirom da vlada i nuklearna industrija već dugo govore da su zdravstvene posljedice radijacije minimalne.

Nemilosredne brojke

Više od 160 tisuća ljudi protjerano je iz svojih domova nakon kraha u Fukushima Daichii postrojenju nakon potresa i tsunamija u ožujku 2011., najgore nuklearne katastrofe nakon Černobila 25 godina ranije.

Kaosu izbjeglištva pripisivale su se na tisuće smrti zbog teških uvjeta života kao i mentalnih trauma s kojima su izbjeglice bile suočene, no japanska je vlada inzistirala da radijacija s tim nema veze.

Muškarac koji je obolio od akutne mijeloične leukemije, dijagnosticirane u siječnju prošle godine, ima 41 godinu i živi u Kitakyushu u južnoj Fukoka Prefekturi. Radio je kao građevinar na Tokyo Electric Power Co’s (TEPCO) Fukushima Daichii i drugim nuklearnim postrojenjima, izvješće je ministra zdravlja.

Od sveukupne izloženosti radijaciji od 19.8 milisiverta (mSv), radnik je bio izložen dozi od 15.7 milisiverta između listopada 2012. i prosinca 2013. tijekom rada na nuklearnoj elektrani Fukushima, plus dodatnih četiri milisiverta tijekom tri mjeseca rada na drugom nuklearnom postrojenju u 2012.

Vladini standardi osiguranja za japansku nuklearnu industriju navode da radnici koji su izloženi zračenju više od pet milisiverta godišnje i razviju leukemiju nakon više od godinu dana od početka posla na nuklearnom postrojenju imaju pravo na naknadu.

TEPCO nije direktno uvučen u kompenzacijske naknade, riječi su glasnogovornika kompanije Satoshi Togawe, no zato se japanska Vlada suočava s valom aplikacija za kompenzacijom obzirom da je na postrojenju u tijeku i nakon katastrofe radilo oko 45 tisuća ljudi. Više od 21 tisuću radnika prema nekim je izvješćima bilo izloženo radijaciji višoj od pet milisiverta od kraja kolovoza 2011. , a među njima ih je 9 tisuća bilo pod dozama koje premašuju 20 milisiverta.

Unutar postrojenja Tepco se bori da situaciju dovede pod kontrolu. Procjenjuje se da će uklanjanje rastopljenog goriva iz razbijenog reaktora i čišćenje stranice koštati desetke milijardi dolara te da su za to potrebna desetljeća.