Tamponi i sterilne gaze kontaminirani ‘vjerojatno kancerogenim’ glifosatom

Tim argentinskih znanstvenika otkrio je tragove glifosata u 85% proizvoda koje sadrže pamuk (proizvodi za osobnu higijenu i intimnu njegu za žene) kupljenim u supermarketima i ljekarnama, otkriva argentinska studija. 

Istraživanje je proveo multidisciplinarni tim s Nacionalnog Sveučilišta La Plata, a predstavljen je na the 3rd National Congress of Doctors for Fumigated Communities u Buenos Airesu prije desetak dana.
Sto posto sirovog pamuka i sterilne pamučne gaze sadrži glifosat (isti onaj koji je Svjetska Zdravstvena organizacija oklasificirala ‘vjerojatno kancerogenim’) ili njegov metabolit AMPA-u, rezultati su istraživanja tima argentinskih znanstvenika.

‘85% svih uzoraka pozitivni su na glifosat i 62% na AMPA, okolišni metabolit, no u slučaju pamuka i sterilne pamučne gaze taj je broj 100%’, objašnjava dr. Damiano Marino za Telam. Engleski prijevod teksta može se pronaći ovdje.

‘U terminima koncentracije, ono što smo vidjeli je to da u sirovom pamuku AMPA dominira (39PPB i 13PPB glifosata), dok je u gazi izostala AMPA, no sadrži glifosat na 17PPB.’, objašnjava Marino.

Rezultati istraživanja ‘veoma ozbiljni’

‘Rezultati ovog istraživanja veoma su ozbiljni; kada upotrebljavate pamuk ili gazu kako biste izliječili rane ili u upotrebi osobne higijene, uvjereni da su sterilizirani proizvodi, a rezultati pokažu da su kontaminirani s vjerojatno kancerogenom supstancom’, navodi vodeći ekspert dr. Medardo Avila Vazquez.

‘Većina proizvoda od pamuka u zemlji je genetski modificirani pamuk otporan na glifosat. Raspršuje se kada je tampon otvoren, glifosat se kondenzira i ulazi direktno u proizvod’.

Dr. Marino otkriva da ovo istraživanje nije bilo targetirano od strane njegovog istraživačkog tima:
‘Tražili smo glifosat u zračnim aplikacijama, odnosno koliko se daleko tvar širi kada se rasprši. Fokusirali smo pažnju na postojanje glifosata u hrani, no nismo mislili da su proizvodi koje koristimo u svim bolnicama i zdravstvenim centrima u zemlji za liječenje pacijenata kontaminirani kancerogenim proizvodom. Vlasti nam moraju dati trenutan odgovor na ovu situaciju. ‘

Znanstveni tim s nacionalnog Sveučilišta La Plata pod vodstvom dr. Damiana Marina zaključilo je prethodnu studiju na voću i povrću i otkrilo da 8 od 10 uzoraka sadrži pesticide. Studija je analizirala 60 uzoraka voća i povrća i otkrila da 76.6% sadrži najmanje jednu kemikaliju a 27.7% primjeraka sadrži između tri i pet agrokemikalija.

‘Raznolikost pesticida je opsežna. Koktel kemikalija veoma je snažan’, rekao je Damian Marino.
Među testiranim prozivodima u prethodnoj studiji pronađen je insekticid endosulfan, koji je u Argentini zabranjen od 2013.

‘Ukoliko se pesticidi – prema prethodnoj studiji našeg tima – nalaze u gotovo 80% uzoraka voća i povrća i povrh toga se nalaze u najmanje 85% primjeraka prozivoda za dnevnu njegu koje smo revidirali, ovo nije samo problem sela koji se zaprašuju, nego je problem javnoga zdravstva, stvar dovoljno ozbiljna da se u nju uključe vlasti’, rekao je Marino.

‘Osnovna pretpostavka ovog istraživanja bila je da kada završimo testiranje moramo ga usporediti s nečim ‘čistim’, stoga smo izabrali sterilnu gazu za medicinsku upotrebu, pronađenu u ljekarnama’.

‘Otišli smo i kupili sterilne gaze, otvorili pakete, analizirali i dočekalo nas je veliko iznenađenje: pronašli smo glifosat! Prva pomisao bila je da smo napravili nešto krivo, stoga smo sve bacili i kupili nove gaze, analizirali ih i opet pronašli glifosat’, zaključuje dr. Marino.

U ožujku ove godine, International Agency for Research on Cancer (IARC), ogranak WHO-a, promijenila je klasifikaciju pet pesticida, uključujući i glifosat, iz ‘moguće kancerogen’ u ‘vjerojatno kancerogen’.