Može li lijek protiv raka obrnuti tijek Parkinsonove bolesti?

Lijek protiv raka pokazao se obećavajućim u liječenju potpuno drukčijeg oboljenja – Parkinsonove bolesti, pokazuju rane faze istraživanja, tvrde znanstvenici.

Lijek koji je razvila farmaceutska kompanija Novartis AG za liječenje leukemije također može pomoći u liječenju Parkinsonove bolesti kao što dokazi s ekspermimenta ukazuju, piše TechTimes.

Liječnici sa Sveučilišta Georgetown Medical Center, koji su se nadali da lijek Tasigna može zaustaviti nezaustavljivu Parkinsonovu progresiju, izvješćuju da lijek radi i više od toga, unazađujući neke od najgorih simptoma u 10 od 12 pacijenata uključenih u ispitivanje.

Lijek, već odobren od FDA kao lijek u tretmanu protiv raka, poboljšava spoznaju, motoričke sposobnosti i ne-motornu funkciju kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću, izvješćuju znanstvenici sa Sveučilišta.

‘Koliko sam upoznat, ova studija prvi puta pokazuje da terapija preokreće – u većoj ili manjoj mjeri, ovisno o stadiju bolesti – kognitivan i motorni pad u pacijenata s ovim neurodegenerativnim poremećajem’, rekao je Fernando Pagan, izvanredni profesor neurologije.

Jedan je pacijent, ograničen na invalidska kolica povratio sposobnost hodanja, a trojica pacijenata koja nisu bila u stanju govoriti prije ispitivanja, sada su u stanju voditi razgovore.
No, istraživači navode da su neophodne opsežnije studije i ispitivanja kako bi se ocijenio pravi potencijalni utjecaj lijeka.

Tasigna

Tasigna – generičkog imena nilotinib – upotrebljava se kod liječenja kronične mijeloične leukemije, te dan u velikim dozama može ubiti stanice leukemije. U nižim dozama, čini se da pomaže oštećenim stanicama mozga da istjera toksične elemente koji onemogućavaju ispravan rad stanica, kao što se događa kod Parkinsa.

Parkinson, degenerativno stanje pogađa oko 10 milijuna ljudi u svijetu, a uzrokuje drhtanje i narušavanje motorike, a povezana je s poremećajima dopaminskog sustava. Tasigna povećava proizvodnju dopamina, kemijske supstance u mozgu.

Obzirom da je studija napravljena na malom uzorku, bez kontrolne grupe koja bi služila za usporedbu, usporedba se temeljila na placebo efektima ili drugim lijekovima za Parkinsonovu bolest. Glavni cilj ispitivanja bio je testiranje lijeka na sigurnost.

‘Korištenje nilotiniba u dozama mnogo manjim nego se koristi za liječenje raka, što je 800 miligrama dnevno, dobro se toleriralo bez ozbiljnih nuspojava’, objašnjava Pagan. ‘Za ispitivanje, doze su iznosile između 150 i 300 miligrama dnevno’, dodao je.

Prema istraživačima, jedan od razloga uspjeha ispitivanja je da taj što je Tasigna uspjela probiti barijeru krv-mozak učinkovitije od postojećih lijekova za Parkinsonovu bolest. Štoviše, planiraju se opsežnije kliničke studije lijeka za Parkinsonovu bolest i druge bolesti uključujući Alzheimera.