Epohalno otkriće: nikotinamid smanjuje rizik od raka kože

Uzimanje vitamina B3 u obliku nikotinamida smanjuje rizik od razvoja raka kože za čak 23%, potvrdila je zadnja australska studija.

Znanstvenici sa sveučilišta u Sydneyu potvrdili su da uzimanje nikotinamida (oblika vitamina B3) smanjuje rizik od razvoja nemelanomskog raka kože kod pacijenata s povećanim rizikom od razvoja takvog karcinoma.

– Ovo je prvi jasan dokaz da se može rizik od razvoja raka kože može značajno smanjiti uzimanjem običnog vitamina uz zaštitu od sunca – rekla je Dr. Diona Damian, profesorica i dermatologinja iz Royal Prince Alfred Hospital i dodala da se nada da će rezultati ovog istraživanja odmah ući u kliničku praksu.

Naime, primarni rizik od razvoja nemelanomskog karcinoma kože je izlaganje suncu. Unatoč velikim globalnim kampanja koje upozoravalju ljude da se klone jakog sunca, učestalost raka kože globalno raste, a ovo bi otkriće moglo uvelike pomoći globalnom smanjenju broja oboljelih od raka kože.

Najčešći nemelanomski karcinomi kože su karcinom bazalnih stanica (basal cell carcinoma – BCC) i karcinom ljuskastih stanica (squamous cell carcinoma – SCC). SCC može metastazirati i proširiti se na limfne čvorove i unutanje organe, dok se BCC uglavnom rijetko širi po tijelu, ali kod pacijenata izaziva velike probleme jer se najčešće pojavljuje na licu.

Studija je objavljena u utjecajnom New England Journal of Medicine.