KBC Split dobio tri nova Odjela

Godinama zanemarivan KBC Split dobio je odjele za brahiradioterapiju, dječju i adolescentsku psihijatriju te renovirani odjel za humanu reprodukciju. Izvrsne rezultate polučuje i pilot ‘projekt 72 sata’. 

U pola godine koliko u četiri KBC-a, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek traje ‘Program 72 sata’ za liječenje nekoliko vrsta karcinoma, zdravstvene preglede obavilo je 132.000 pacijenata, a njih 1.206 je dobilo i plan liječenja unutar 72 sata, rečeno je u splitskom KBC Split gdje su otvorena tri nova odjela: Odjel za brahiradioterapiju, Odjel dječje psihijatrije i Odjel za medicinski potpomognutu oplodnju.

‘Program 72 sata’ od travnja provodi Ministarstvo zdravlja i obuhvaća početak liječenja u roku od 72 sata od dana dijagnoze bolesnika s kolorektalnim karcinomom, karcinomom dojke i malignim tumorima glave i vrata.

U idućoj se godini planira da Projektom bude obuhvaćeno 20 posto pacijenata, jer je rano liječenje psihološki trenutak koji je pozitivan za pacijenta i daje veće šanse za izlječenje, rekao je ministar Siniša varga u Splitu.

U ‘Programu 72 sata’ u KBC-u Zagreb bilo je uključeno 886 pacijenata od kojih je njih 167 započelo liječenje unutar 72 sata, dok je u zagrebačkoj bolnici Sestre milosrdnice obrađeno 624 pacijenata. U KBC-u Split je bilo obrađeno 90 pacijenata, Rijeci 244, te u Osijeku 81 pacijent.

Zamjenik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić rekao je da je vrijeme za narudžbu skraćeno sa 53 na 42 dana za novo naručene pacijente u prosjeku, pa to negdje iznosi sedam dana, dok se na druga mjesta čeka duže.

‘Na magnet i CT se još uvijek čeka duže, zbog čega ćemo preko HZZO-a dogovoriti dodatne pretrage u privatnim poliklinikama da bi smanjili listu. Završen je natječaj i za nabavu opreme koja je u tijeku. U odnosu na veljaču ove godine pomak je zaista velik. Na prvi pregled trenutno čeka oko 220.000 pacijenata’, rekao je.

‘Pobol onkoloških bolesnika u Hrvatskoj sve veći’

Šef splitske Onkologije, dr. Eduard Vrdoljak naglasio je da je pobol onkoloških bolesnika sve veći, te da u Hrvatskoj svake godine od tih bolesti oboli 26.000 pacijenata, a umre njih 13.000.

Uređaj za brahiradioterapiju vrijedan je 4,2 milijuna kuna, a otvoren je na Klinici za onkologiju gdje će se njime liječiti bolesnice s ginekološkim tumorima.

Grad Split donirao je za uređenje Odjela neurokirurgije čiji je stacionar i intezivna njega teško stradali u velikom požaru krajem rujna. Bolnica je uputila osam aplikacija prema EU fondovima koje je povjerenstvo Ministarstva prihvatilo, a od dobivenog novca namjerava se urediti stara ginekologija i drugi odjeli.

Prema riječima zamjenika ministra Korolije Marinića KBC Split bi za uređenje Neurokirurgije uskoro trebao dobiti i pola milijuna kuna od Ministarstva zdravlja.