Počinje preventivni program zaštite zubi u osnovnim školama

Započeo je preventivni program zaštite zubi u osnovnim školama zbog katastrofalnog općeg stanja zubi hrvatskih osnovnoškolaca. Program je edukacijske prirode, a zove se “Daj šest” i provodit će se u osnovnim školama diljem zemlje.

Program je predstavljan u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić, a ministar zdravlja Siniša Varga (inače stomatolog) je istaknuo da ukoliko se prvašićima objasni koliko su im zdravi zubi i njihova higijena važni, da onda neće biti dijelom porazne statiske zdravlja zubi u EU.

Hrvatska se nalazi na zadnjem mjestu u EU po zdravlju zubi djece koje se mjeri takozvanim KEP indeksom. Zbog takvog poraznog rezultata, već je odlučeno da će sva djeca prije upisa u osnovnu školu obvezno morati posjetiti stomatologa te u školu donijeti potvrdu o zdravim zubima ili o ugovorenim terminima za popravak zubi, a o toj odluci smo već pisali.

Program će se fokusirati na zdravlje prvih šestica, odnosno kutnjaka, kao prvih trajnih zubi koji izrastaju u djece, a materijali će osnovno školcima im biti prezentirani u obliku stripa.