Prava pacijenata: Više ne morate u dežurnu ljekarnu nakon hitne

Nakon otpuštanja iz hitne ambulante pacijenti više ne moraju obilaziti dežurne noćne ljekarne ili uz povijest bolesti na posudbu podizati lijekove dok ne dobiju recept, stoji u naputku ravnateljice HZZO-a upućenog liječnicima.

Naime, nakon što se vikendom, neradnim danom ili noću pacijenta otpusti s objedinjenog hitnog bolničkog prijema ili s hitne ambulante u bolnicama, pacijentima će se izdavati ona količina nužnih lijekova koja im mora biti dovoljna do prvog radnog dana kada mogu dobiti recept od liječnika primarne zdravstvene zaštite, stoji u naputku kojeg je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec uputila liječnicima.

Prava pacijentata na pravovremenu terapiju bila ugrožena

Ustanove za hitni prijem i hitne ambulante u bolnicama su i do sada bile dužne ovako izdavati lijekove, no to često nije bio slučaj, navodi ravnateljica Prenđa Trupec u naputku i ističe da su se na takav naputak odlučili zbog zaštite prava pacijenata jer u posljednje vrijeme zaprimili pritužbe pacijenata koje upozoravaju upravo na ovakvo kršenje njihovih prava.

Dobit ćete točan broj tableta i platiti odmah na šalteru

Ova odluka vrijedi za sve pacijente koji se s “hitne” otpuštaju vikendom, noću ili u bilo koje drugo vrijeme kada njihov doktor primarne zdravstvene zaštite ne radi, a primjenjuje se na svu nužnu terapiju s Osnovne liste i Dopunske liste lijekova HZZO-a. Primjerice, ako ste u petak navečer završili na hitnoj i otpušteni ste u istoj večeri, a vaš primarni liječnik radi tek u ponedjeljak popodne, bolnica vam mora izdati točno onoliko tableta koliko vam treba za neprekinuto liječenje do ponedjeljka popodne – sve dok se ne otvori ordinacija vašeg primarnog liječnika. Lijekovi će se plaćati na šalterima hitne pomoći zajedno s participacijom u troškovima pregleda.

Nema više nepotrebnih odlazaka u dežurnu ljekarnu

Lijekovi se neće izdavati u originalnom pakiranju, veće se se izdavati po komadu – tableta po tableta, kapsula po kapsula u dovoljnom broju komada da pacijent nakon noći provedene u hitnoj ambulanti može ići kući, umjesto da obilazi dežurne ljekarne kako bi s poviješću bolesti odmah dobio nužnu terapiju. Ta nužna terapija se s poviješću bolesti do sada izadavala tako da bi pacijent došao u ljekarnu s poviješću bolesti ili otpusnim pismom koje bi pregledao magistar farmacije i na temelju toga izdao lijek na posudbu. Pacijenti bi na posudbu primili lijek tako što bi bi za njega platili punu cijenu, a ne samo iznos doplate, odnosno participacije u trošku. Tek kada bi se u ljekarnu pacijenti vratili s receptom, novac bi od ljekarne dobili natrag.

Takav režim posudbi bio je sporan vikendima i noću jer bi pacijenti lijekove često preuzimali u dežurnoj ljekarni koja je najbliža hitnoj ambulanti, a onda bi se ili oni ili članovi njihovih obitelji kilometrima s receptom morali vraćati po novac, a ako nemaju novca za posudbu lijeka, izostalo bi i liječenje sve do izdavanja liječničkog recepta – što je ponekad značilo i nekoliko dana.

Takve se komplikacije, prema naputku HZZO-a, više ne bi smjele događati.