Može li ranije uvođenje krute hrane bebama prevenirati alergije na hranu?

Ukoliko netko u obitelji ima povijest alergija na hranu, s uvođenjem krute hrane umjesto dojenja treba biti oprezan, iako ne i u grču, tvrde stručnjaci. Bebe uglavnom počinju pokazivati interes za krutu hranu od četvrtog mjeseca starosti, a interes prema onome što ukućani jedu raste s razvojem jačeg apetita. Do kada dojiti?

Otkad je Svjetska zdravstvena organizacija prije deset godina objavila izvješće da bi bebe trebale biti isključivo dojene do šest mjeseci, zemlje poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država preporučuju obiteljima da s uvođenjem krute hrane pričekaju do tada.

Mnogi zdravstveni djelatnici kao i mnoštvo roditeljskih portala i blogova savjetuju da se čim dulje pričeka s odvikavanjem od dojenja te se roditelje upozorava da, ukoliko odvikavanje krene ranije od šest mjeseci, moraju izbjeći potencijalno alergene namirnice, poput kikirikija i jaja.

No, ovi su savjeti u suprotnosti s najnovijim istraživanjem i savjetima stručnjakinje za alergije Elisse Abrams sa Sveučilišta Manitoba u Winnipegu, Kanada, objavljenim u izvješću ovoga tjedna, piše New Scientist.

Istraživanje objavljeno ove godine, primjerice, pokazalo je da je najbolji način da se izbjegnu alergije na kikiriki – jedna od najčeššćih alergija na hranu – na način da se bebe izlože kikirikiju od 4. mjeseca, piše New Scientist.

Ankete i opservacijske studije ukazuju da bi za dojenčad moglo biti korisno kada bi se susreli s pšenicom, jajima i kravljim mlijekom od ranije dobi, dok postoji i zabrinutost da kasnije odvikavanje može izazvati anemiju, zbog nedostatka željeza u majčinom mlijeku.

Dulje dojenje smanjuje mogućnost zaraze i trovanja

Jedna kritika stavu Svjetske zdravstvene organizacije bila je da je dulje dojenje preporučljivije u zemljama u razvoju. Naime, manja je vjerojatnost da bebe budu izložene kontaminiranoj vodi ako ih majke dulje doje. U razvijenim zemljama rizik za zdravlje od zaraza i trovanja iz vode je veoma malen, smatraju kritičari.

No, znanstveno mišljenje se promijenilo. Trudnicama se prije govorilo da izbjegavaju jesti kikiriki, sve dok studija u 2013. nije pokazala da izbjegavanje kikirikija u trudnoći zapravo povećava vjerojatnost da bebe tih majki imaju alergiju na kikiriki.

Unatoč svojim studijama, Abrams se drži službene pozicije Kanadskog Pedijatrijskog Društva koje preporuča da majke s odvikavanjem od dojenja pričekaju do šestog mjeseca ‘zbog dobrih učinaka dojenja na bebe i majke’.

Preporuke stručnjaka se značajno razlikuju

Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority – EFSA) se slaže s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije, ali prepoznaje činjenicu da se odvikavanje od majčinog mlijeka može započeti već od četvrtog mjeseca starosti. Čak štoviše, zamjenska hrana i drugi proizvodi prema preporuci EFSE na području EU se ne smiju preporučivati bebama mlađim od šest mjeseci.

British Dietetic Association kaže da dok bi roditelji trebali stremiti prema šest mjeseci, ali da bi isto tako trebali sami ocijeniti kada prestati jer ‘različite bebe imaju različite potrebe’. Svjetska zdravstvena organizacija i dalje preporučuje dojenje minimalno šest mjeseci.

Američka Pedijatrijska Akademija savjetuje dojenje do šestog mjeseca starosti bebe te postupno odvikavanje do starosti od jedne godine, dok UNICEF vrlo gorljivo zastupa stav da je bebe potrebno hraniti isključivo majčinim mlijekom minimalno do prvog rođendana.

Razne udruge koje se bave temom majčinstva i razvoja djeteta uglavnom zagovaraju značajno dulje razdoblje dojenja. Primjerice, Australska udruga za dojenje (Australian Breastfeeding association) preporučuje dojenje minimalno 6 mjeseci te postupno odvikavanje od dojenja uz uvođenje krute hrane u razdoblju od dodatnih godinu do dvije.

Pitanje je hoće li se ti stavovi o preporučenom trajanju dojenja početi mijenjati u svjetlu rezultata novih znanstvenih studija o utjecaju alergena u ranom razvoju djeteta na mogućnost razvoja alergija u odrasloj dobi.

‘Ponekad bebe počinju grabiti hranu iz majčine ruke i prije šest mjeseci starosti’, rekla je dijetetičarka i glasnogovornica Britanskog Dijetetičkog Društva Tanya Thomas. ‘Kao roditelj, znate kada ste spremni’.

Više podataka znat će se krajem godine, kada će biti gotovi rezultati opsežnog istraživanja koje treba dati odgovor baš na ovo pitanje.