Probiotici mogu pomoći protiv tjeskobe i problemima pamćenja, sugerira studija

Proteklih godina mnogo je istraživanja napravljeno kako bi se u vezu dovelo mentalno zdravlje i crijevne bakterije. Mala studija upravo napravljena ovu je poveznicu ojačala. Ključ je u probioticima. 

Rezultati testova pamćenja kao i značajan manjak stresa bili su bolji nakon što je grupa muškaraca kapsule probiotika uzimala mjesec dana svaki dan.

Obzirom da je studija uključivala mali uzorak, rezultati se definitivno trebaju replicirati, no obećavajuć je znak da bismo jednog dana mogli upravljati mentalnim zdravljem kroz crijeva.

Kolonije bakterija u našim crijevima – mikrobiomi – prave jedinstven ekosustav tisuća bakterija koje žive u našim crijevima te nam pomažu u razgradnji hrane i regulaciji našeg imunološkog sustava, piše Science Alert.

U novom istraživanju, 22 su muškarca dobila kapsulu koja je sadržavala više od milijardu Bifidobacterium longum 1714 bakterija mjesečno, prije nego su, da ne znaju, sudionici idući mjesec prebačeni na placebo.

Nakon prvog mjeseca, istraživači su otkrili da su sudionici, ne samo prijavljivali manje stresa nego prije eksperimenta i tijekom drugog mjeseca kada su uzimali placebo, nego su imali manje razine hormona stresa kortizola u svojim krvnim žilama.

Kada im je dan test pamćenja koji je zahtijevao uparivanje objekata, poput boja ili brojeva, sudionici su ga rješili bolje nakon što su mjesec dana uzimali probiotike, za razliku od mjeseca placeba.

‘Kada su dobili bakterije bili su manje tjeskobni, a njihov kapacitet da pamte stvari čini se da se povećao’, rekao je glavni istraživač Ted Dinan s University College Cork u Irskoj za Guardian.

‘Učinak je dovoljno velik da primijete manje stresa’.

Rezultati studije predstavljani su na sastanku Društva za neuroznanost u Chicagu, gdje je Dinan priznao da je studija premala da pokaže konačnu povezanost između probiotika i tjeskobnosti i pamćenja.

No, otkriće istraživanja ponavlja rezultate Dinanove prethodne studije na miševima, gdje je otkriveno da su probiotici u stanju poboljšati pamćenje i imati antidepresivni učinak.

‘Ova je studija jedan od primjera – u kojoj netko tko je uzeo probiotike u prekliničkoj studiji i kada se to primijenilo na ljude  – gdje se pronašla prilično ista stvar kao kod glodavaca’, rekao je Dinan.

Sljedeći je izazov ne samo replicirati isti učinak kod ljudi, nego objasniti kako točno probiotici mogu imati učinka na razine tjeskobe i izvedbu pamćenja.

Dinan sugerira da je moguće da B. longum bakterija otpušta sastojak koji aktivira živac vagus, koji povezuje mozak i crijeva, no potrebno je još istraživanja da bi se vidjelo što se zapravo događa.

Studija napravljena u lipnju pokazala je da hrana bogata probioticima, poput jogurta, krastavaca i kiselog kupusa pomaže u osjećaju manje društvene tjeskobe i neuroticizma.

‘Zbog njihove posebne naravi, probiotici su sigurna bakterija i ako možemo razgraničiti one koje imaju koristi za mentalno zdravlje, bit će to veliki napredak u neuroznanosti i psihijatriji’, rekao je Dinan.

[toggle title=”Što treba znati o dodacima prehrani?” state=”open”]

Važno je znati da dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Svaki dodatak prehrani na ambalaži mora imati navedenu preporučenu dnevnu dozu. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se zdravog načina života.

Proizvode nabavljajte isključivo iz provjerenih izvora, putem web shopa Ljekarnik.hr ili u odabranoj ljekarni.[/toggle] [toggle title=”Ambalaža proizvoda sadrži informacije važne za vaše zdravlje!” state=”close”]

Svaki dodatak prehrani na svojoj ambalaži može imati istaknute zdravstvene tvrdnje. Zdravstvene tvrdnje govore o utjecaju proizvoda na organizam. Zdravstvene tvrdnje mogu biti različite za proizvode s naizgled sličnim sastavom – uvijek dobro pročitajte sve što je navedeno na ambalaži. Internet je prepun informacija o raznim istraživanjama od kojih neka jesu, a neka nisu potvrđena od znanstvene zajednice. Podaci iz većine znanstvenih istraživanja i objavljenih stručnih studija koje se odnose na utjecaj dodataka prehrani na organizam su uobličeni u zdravstvene tvrdnje koje je odobrila europska regulatorna agencija za zdravlje hranu – EFSA i hrvatsko Ministarstvo zdravlja. U slučaju bilo kakve dvojbe o razumijevanju djelovanja proizvoda, proučite ambalažu ili reklamne materijale proizvoda koji vas zanima.

Proizvođači dodataka prehrani na reklamnim materijalima ili ambalaži proizvoda nikada ne smiju navoditi da se čovjekovo zdravlje može pogoršati ukoliko se ne uzima pojedini dodatak prehrani. Ukoliko naiđete na takvu sumnjivu promociju, preparat nemojte kupovati.

Ukoliko neki od proizvoda sadržava alergene poput mlijeka, ribe i školjkaša, glutena i sličnog, informacije o alergenima moraju biti istaknute na ambalaži ili promotivnim materijalima.

Prije uzimanja proizvoda dobro proučite njegov sastav. Ukoliko niste sigurni smijete li uzimati neki proizvod savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja. Besplatan savjet od magistra farmacije možete potražiti i putem savjetovališta na web trgovini Ljekarnik.hr. U slučaju alergijske reakcije prekinite s uzimanjem proizvoda i odmah se obratite liječniku.[/toggle] [toggle title=”Svjedočanstva o djelotvornosti preparata” state=”close”]

Reklamiranje dodataka prehrani nije dozvoljeno koristeći svjedočanstava korisnika. Na Internetu ćete vjerojatno pronaći mnoštvo preparata čija se djelotvornost reklamira svjedočanstvima mnoštva “zadovoljnih korisnika” – to je strogo zabranjeno. Budite oprezni u takvim slučajevima jer u svrhu promocije o djelotvornosti proizvoda proizvođači smiju koristiti isključivo prethodno odobrene zdravstvene tvrdnje. Moguće je, međutim, da vam zdravstveni djelatnik preporuči neki preparat za svrhu koja nije navedena u nekoj zdravstvenih tvrdnji koja se nalazi na proizvodu. Stručni i obrazovani zdravstveni djelatnici to će učiniti nakon kliničke procjene zdravstvenog stanja svakog pojedinog pacijenta te svih potreba organizma da se s pojedinim zdravstvenim stanjima nosi. Nemojte kupovati preparate čiju djelotvornost potvrđuje samo mnoštvo “zadovoljnih korisnika” i “stručnjaka” čiji identitet ne možete provjeriti. [/toggle] [toggle title=”Trudnice, djeca i bolesnici” state=”close”]

Ukoliko uz dodatak prehrani koristite i neki lijek, prije uporabe ovog proizvoda pažljivo pročitate uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Za svako dijagnosticiranje i liječenje bolesti posjetite liječnika. Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti propisani lijek bez izričite suglasnosti i preporuke liječnika. Nemojte samostalno mijenjati ili prekidati terapiju koju vam je propisao liječnik – lijekove uzimajte onako kako su propisani. Osluškujte signale koje vam šalje organizam – o svakoj promjeni koju primijetite obavijestite svojeg liječnika.

Ukoliko neki od proizvoda nije namijenjenen trudnicama, dojiljama, bebama, dojenčadi, djeci, starijim osobama, drugim skupinama ili osobama s određenim zdravstvenim stanjima, to će biti navedeno na ambalaži.[/toggle] [toggle title=”Čuvanje proizvoda” state=”close”]

Dodaci prehrani se trebaju čuvati na tamnom i hladnom mjestu daleko od dohvata male djece.[/toggle]