Medicinska marihuana: U ljekarnama je nema, a liječnici nisu educirani

Iako je zakon o legalizaciji medicinske marihuane u Hrvatskoj stupio na snagu, medicinskog kanabisa nema niti će ga na policama ljekarna biti u dogledno vrijeme. Pacijenti ga do tada, uz recept mogu kupiti u zemljama Europske unije, uz upozorenje da povrat novca neće dobiti.

Dok većina pacijenata koje novi Zakon obuhvaća pozdravljaju novi Pravilnik ministarstva zdravlja, svi uvjeti za nabavku medicinske marihuane nisu poznati niti pacijentima niti liječnicima koji bi recepte trebali izdavati. Najčešća pitanja koja se ovih dana postavljaju u javnosti je što će točno u ljekarnama biti, koje kvalitete, pod kojim uvjetima pacijent medicinsku marihuanu može nabaviti i koliko će ona koštati.

Obzirom na malo hrvatsko tržište još niti jedan proizvođač gotovog lijeka do sada nije pokazao zanimanje za registraciju istog, prenosi HRT, stoga se nabavka istog trenutno može dogoditi jedino iz zemalja članica europske unije. Ministarstvo zdravlja iz ovih će razloga dozvolu za uvoz dati veledrogerijama. Ovisno o više faktora, ministar Siniša Varga govori da bi realizacija mogla potrajati između tri dana i četiri mjeseca, te kako je riječ o ‘narednim tjednima’.

Izmjene i dopune zakona o opojnim drogama koje predviđaju uzgoj medicinske marihuane u Hrvatskoj u proceduru će nakon parlamentarnih izbora, naime potrebno je osigurati kanabis od kojeg će se lijek napraviti.

‘Spominje se Imunološki zavod, no da li je on spreman to tek treba vidjeti’, rekao je Mate Portolan za HRT, iz Hrvatske liječničke komore.

Recept za medicinski kanabis propisuju obiteljski liječnici koji se tek trebaju educirati o načinu izdavanja lijeka, dozi, obliku, trajanju terapije te izaziva li medicinski kanabis nuspojave ukoliko se koristi s drugim lijekovima.

Na europskom tržištu cijene mjesečne terapije iznose od od 500 do 650 eura.

Medicinska marihuana za oboljele od side, multiple skleroze, karcinoma i epilepsije

Prema pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept ministarstva zdravlja, lijekove koji sadrže THC (tetrahidrokanabinol), dronabinol ili nabilon propisuju liječnici obiteljske medicine, zdravstvene zaštite i predškolske djece i zdravstvene zaštite po preporuci doktora specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept, stoji u novom Pravilniku.

Navedeni liječnici od danas mogu propisati količinu THC-a uz pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz kojeg će izgraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik te doziranje i način uporabe.

Liječenje može trajati najviše 30 dana, a ukupna količična propisanog THC-a ne smije biti veća od 7,5 grama.