Stella McCartney dizajnirala grudnjake za žene koje su prošle mastektomiju

Modna dizajnerica Stella McCartney na svoj je način pridonijela osvještavanju važnosti rane dijagnoze raka dojke, s naglaskom na zahvat mastektomiju.

Kći glazbenika Paula McCartneya bez majke Linde ostala je 1998. koja je preminula od raka dojke. Svoj je kreativni talenat upotrijebila kako bi pomogla ženama koje su prošle mastektomiju, a s ciljem da se osjećaju jednako ženstveno i prekrasno kakvima su se uvijek osjećale.

Kada je shvatila da grudnjaci nakon mastektomije izgledaju više utilitaristički nego atraktivno, McCartney je imala cilj. Njezina linija grudnjaka zove se Listening Louise Bra, nazvana prema majčinom srednjem imenu. Linija je roze boje, ukrašena i nadasve ženstvena.

‘Željeli smo unijeti ženstvenost i ljepotu u grudnjake koji su taboo. Toliko je različitih emocija povezano s tragičnom stvarnošću kada si podvrgnut dvostrukoj mastektomiji, mnoge kulture nisu sklone prihvaćanju i žene prolaze ružne stvari kako emocionalno tako i fizički. Željeli smo napraviti nešto kako bi žene koje su prošle ovaj zahvat mogle biti ponosne na nešto, nešto što se ne veže za sram. Željeli smo dati do znanja da se još uvijek može biti ženstven, imati senzualnost i imati sve one stvari koje se vežu uz pojam žene’, rekla je Stella McCartney u izjavi za javnost.

Osim lijepog dizajna, grudnjaci nude istu funkcionalnost i udobnost koju zahtijeva zahvat poput mastektomije, a to su kompresija, duboke strane košarica, široka donja vrpca grudnjaka i prednji zatvarač.

Osim navedene linije, McCartney je dizajnirala i liniju grudnjaka zaštitne roza boje Breast Cancer Awareness kako bi tko god želi mogao kupiti grudnjak i na taj način podići svjesnost ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke najčešći je oblik raka među ženama danas na svijetu. I dok ljudi uglavnom jesu svjesni težine bolesti, mnogi zaboravljaju poduzeti korake kako bi identificirali rak u ranoj fazi, stoga sam dizajnirala i set koji podsjeća žene na važnost njihovog zdravlja te svojevrsni podsjetnik da svog liječnika redovno posjećuju.