Moždana aktivnost je poput otiska prsta – jedinstvena

Baš poput otiska prsta, nova studija pokazuje da je moždana aktivnost jedinstvena za svakog pojedinca.

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale pod vodstvom Emily Finn, pronašli su da su obrazci moždane aktivnosti dovoljno jedinstveni da se specifična osoba može identificirati u masi drugih pojedinaca.

U potrazi kako bi saznali može li se individualnost, temeljena na osobnosti i osobinama odraziti na aktivnosti mozga, Finn i njezin tim upotrijebili su slike mozga s magnetske rezonance sto volontera. Znanstvenici su koristili ‘funkcionalni profil povezivanja’, odnosno izračun za svakog sudionika koji se temelji na jedinstvenim obrascima neuralne aktivnosti u različitim područjima mozga.

‘Svaki čovjek ima svoj vlastiti potpis. Koristeći samo njihove profile povezivanja mogli smo identificirati individualce iz grupe te predvidjeti kako će izvesti jedan tip testa inteligencije’. Znači, osim obrasaca razmišljanja, skenovi mozga otkrivaju i koliko dobro pojedinac može proći na kognitivnom testu u mjerenju ‘fluidne inteligencije’ ili rješavanju problema i vještinama brzog razmišljanja, piše Tech Times.

Dok to ipak ne znači da skenovi mozga mogu zamijeniti testove inteligencije, dokazuju da je profil povezanosti relevantan u ovakvom sofisticiranom kognitivnom ponašanju.

Sljedeće na redu je otkriti postoji li povezanost među mentalnim profilima kod ljudi koji pate ili su u od riziku od nekih mentalnih poremećaja.