Cjepivo protiv HIV-a: Kreće testiranje cjepiva na ljudima

Kada su znanstvenici prije 31 godinu identificirali virus HIV-a bili su uvjereni da je dan pronalaženja cjepiva samo pitanje vremena. No, prevarili su se. U Sjedinjenim Američkim Državama, tri desetljeća kasnije, u tijeku je pokretanje testiranja cjepiva protiv AIDS-a na ljudima.

Cjepivo protiv ove bolesti posljednjih 15 godina razvija biomedicinski istraživač Robert Gallo, koji je prvi, 1984. godine shvatio da HIV trigerira sidu.

Prva faza istraživanja uključivat će 60 volontera i testirat će sigurnost i odgovor imunitetnog sustava na cjepivo, stoga se još neko vrijeme neće znati hoće li cjepivo biti učinkovitije od drugih cjepiva za adis testiranih na životinjama proteklih 30 godina. Opširna testiranja na majmunima do sada su pokazala pozitivne rezultate.

Iako su neka od dosadašnjih cjepiva obećavala, izazov sa sidom je taj da virus HIV-a direktno inficira bijele krvne stanice T- stanice, tako da doslovno naš imunitet okreće protiv nas samih. Drugim riječima, jednom kada virus uđe u T stanicu, nevidljiv je imunitetnom sustavu, piše Science Alert.

Jedina šansa da se infekcija prevenira je da se trigeriraju antitijela protiv površinskih proteina HIV-a prije nego se dogodi infekcija – nešto što je jednako teško ako se uzme u obzir da retrovirusi mogu redovito mijenjati svoju virusnu omotnicu kako bi sakrili određene površinske proteine.

Gallo i njegov tim na Institutu Human Virology u SAD-u smatra da su pronašli trenutak u kojem bi cjepivo moglo djelovati. Taj trenutak je kada se površinski protein HIV-a poznat kao gp120, inače osjetljiv na detekciju – počinje vezati s T-stanicama našeg tijela.

Mehanizam ulaska virusa HIV-a u stanice

Kada HIV inficira tijelo pacijenta, prvo se veže na CD4 receptore na bijelim krvnim stanicama. Zatim slijedi prelazak, izlažući skrivene dijelove svog viralnog omotača, što omogućuje vezanje za drugi receptor CCR5. Jednom kada se HIV zakvači na oba ova T-stanična receptora, virus uspješno može zaraziti imune stanice.

U tom trenutku, prekasno je da se bilo što napravi kako bi se pad imuniteta zaustavio.

Mehanizam cjepiva

Cjepivo profesora Gallo, poznato kao ‘jedan lanac pune duljine’, sadrži površinski protein HIV-a gp120, napravljen da se veže na nekoliko CD4 receptora. Cilj je da se na taj način potaknu antitijela protiv gp120 kada se vežu za CD4 i kada je u osjetljivoj prijelaznoj fazi da se učinkovito zaustavi od vezivanja na drugi receptor CCR5.

Eksperiment se radi u kolaboraciji sa tvrtkom Profectus BioSciences, koja razvija i komercijalizira tehnologije da smanji smrtnost uzrokovanu ljudskim virusnim bolestima, uključujući HIV, a čiji je Gallo suosnivač.