Pet zlatnih savjeta za prevenciju upale mjehura

Kako prevenirati upale mjehura?

Upale mjehura znaju biti česte, a ponekad i bolne. Primijenite ovih nekoliko jednostavnih, ali zlatnih pravila za održavanje zdravog mokraćnog sustava i prevenciju nesnosnih infekcija.

Upala mjehura ili cistitis je vrlo česti oblik infekcije urinarnog trakta. Uzrok upale je u 90% slučajeva infekcija bakterijom Escherichia coli.

Žene su osjetljivije na infekcije mokraćnog sustava od muškaraca. Općenito su podložnije mlađe žene, trudnice, žene neposredno prije i poslije menopauze kao i dijabetičari.

Najmanje 20% žena jednom je u životu patilo od upale mjehura. Problematično je što se u većini slučajeva upale ponavljaju te prekomjerno koriste antibiotici.

Oni koji su doživjeli urinarne simptome znaju da oni mogu biti vrlo neugodni:

  • česta potreba za mokrenjem
  • urin zamućene boje i/ili jakog mirisa
  • peckanje pri mokrenju
  • bol u zdjelici
  • krv u mokraći
  • povišena temperatura

Učestale upale znaju biti nesnosne, ali mogu se prevenirati s malim promjenama navika. Obratite pozornost na ovih nekoliko pravila protiv upala mjehura!

Unosite više tekućine

Za održavanje zdravlja mokraćnog sustava, vrlo je važno unositi dovoljno tekućine. Slijedite zlatno pravilo od 8 čaša vode dnevno, a dio unosa tekućine možete zamijeniti nezaslađenim biljnim čajem ili sokom od brusnice.

Izbjegavajte kofein i alkohol, barem za vrijeme trajanja upale, jer oni iritiraju već nadraženu sluznicu mokraćnog mjehura.

Ne odgađajte mokrenje

Mokrite češće ili čim za tim osjetite potrebu. Duže zadržavanje urina u mjehuru povećava rizik od razmnožavanja bakterija. Važno je i da se pomokrite do kraja jer zaostatak urina u mokraćovodu također ostavlja mogućnost bakterijama da se razmnože i “uspnu” do mjehura.

Mokrite prije/poslije spolnog odnosa

Upale mjehura su najčešće kod seksualno aktivnih mladih žena. Ova se upala nekad naziva i “bolest medenog mjeseca” jer se rizik od infekcija povećava s čestim spolnim odnosima.

Poželjno je mokriti neposredno prije i poslije (poslije u svakom slučaju) spolnog odnosa te piti više tekućine. Dok traje upala, odnose je bolje izbjegavati.

Održavajte higijenu

Nakon nužde urogenitalno područje brišite od naprijed prema natrag kako biste smanjili mogućnost prijenosa bakterija i ne brišite se istim papirom više.

Oni skloniji čestim upalama trebali bi duge kupke zamijeniti tuširanjem i pripaziti da nose donje rublje od prirodnih materijala i to ne preusko.

Ne čekajte

Nemojte čekati da upala prođe sama od sebe, pogotovo ako se radi o recidivu, odnosno ponovljenoj upali. Budite uporni u liječenju i prevenciji te pripazite na zdravlje svojeg mjehura čak i kad ne osjećate urinarne simptome.

Urifar Sensilab

Sensilab Urifar

Urifar sadrži aktivne sastojke ekstrakt nara i d-manoza koja onemogućava bakteriji E. coli vezivanje za stjenku mjehura. Ova kombinacija sastojaka prirodnog djelovanja doprinosi zaštiti urinarnog sustava te se preporuča se za prevenciju ili kao dodatak uz terapiju antibioticima.

Inovativni oblik vrećica s granulama djeluje prirodno i brzo.

Urifar učinkovito i brzo pomaže kod upala mjehura, preporuča se kod ponavljajućih infekcija urinarnog trakta kao i za sprječavanje postkoitalnih infekcija.

[toggle title=”Što treba znati o dodacima prehrani?” state=”open”]

Važno je znati da dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Svaki dodatak prehrani na ambalaži mora imati navedenu preporučenu dnevnu dozu. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se zdravog načina života.

Proizvode nabavljajte isključivo iz provjerenih izvora, putem web shopa Ljekarnik.hr ili u odabranoj ljekarni.[/toggle] [toggle title=”Ambalaža proizvoda sadrži informacije važne za vaše zdravlje!” state=”close”]

Svaki dodatak prehrani na svojoj ambalaži može imati istaknute zdravstvene tvrdnje. Zdravstvene tvrdnje govore o utjecaju proizvoda na organizam. Zdravstvene tvrdnje mogu biti različite za proizvode s naizgled sličnim sastavom – uvijek dobro pročitajte sve što je navedeno na ambalaži. Internet je prepun informacija o raznim istraživanjama od kojih neka jesu, a neka nisu potvrđena od znanstvene zajednice. Podaci iz većine znanstvenih istraživanja i objavljenih stručnih studija koje se odnose na utjecaj dodataka prehrani na organizam su uobličeni u zdravstvene tvrdnje koje je odobrila europska regulatorna agencija za zdravlje hranu – EFSA i hrvatsko Ministarstvo zdravlja. U slučaju bilo kakve dvojbe o razumijevanju djelovanja proizvoda, proučite ambalažu ili reklamne materijale proizvoda koji vas zanima.

Proizvođači dodataka prehrani na reklamnim materijalima ili ambalaži proizvoda nikada ne smiju navoditi da se čovjekovo zdravlje može pogoršati ukoliko se ne uzima pojedini dodatak prehrani. Ukoliko naiđete na takvu sumnjivu promociju, preparat nemojte kupovati.

Ukoliko neki od proizvoda sadržava alergene poput mlijeka, ribe i školjkaša, glutena i sličnog, informacije o alergenima moraju biti istaknute na ambalaži ili promotivnim materijalima.

Prije uzimanja proizvoda dobro proučite njegov sastav. Ukoliko niste sigurni smijete li uzimati neki proizvod savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja. Besplatan savjet od magistra farmacije možete potražiti i putem savjetovališta na web trgovini Ljekarnik.hr. U slučaju alergijske reakcije prekinite s uzimanjem proizvoda i odmah se obratite liječniku.[/toggle] [toggle title=”Svjedočanstva o djelotvornosti preparata” state=”close”]

Reklamiranje dodataka prehrani nije dozvoljeno koristeći svjedočanstava korisnika. Na Internetu ćete vjerojatno pronaći mnoštvo preparata čija se djelotvornost reklamira svjedočanstvima mnoštva “zadovoljnih korisnika” – to je strogo zabranjeno. Budite oprezni u takvim slučajevima jer u svrhu promocije o djelotvornosti proizvoda proizvođači smiju koristiti isključivo prethodno odobrene zdravstvene tvrdnje. Moguće je, međutim, da vam zdravstveni djelatnik preporuči neki preparat za svrhu koja nije navedena u nekoj zdravstvenih tvrdnji koja se nalazi na proizvodu. Stručni i obrazovani zdravstveni djelatnici to će učiniti nakon kliničke procjene zdravstvenog stanja svakog pojedinog pacijenta te svih potreba organizma da se s pojedinim zdravstvenim stanjima nosi. Nemojte kupovati preparate čiju djelotvornost potvrđuje samo mnoštvo “zadovoljnih korisnika” i “stručnjaka” čiji identitet ne možete provjeriti. [/toggle] [toggle title=”Trudnice, djeca i bolesnici” state=”close”]

Ukoliko uz dodatak prehrani koristite i neki lijek, prije uporabe ovog proizvoda pažljivo pročitate uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Za svako dijagnosticiranje i liječenje bolesti posjetite liječnika. Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti propisani lijek bez izričite suglasnosti i preporuke liječnika. Nemojte samostalno mijenjati ili prekidati terapiju koju vam je propisao liječnik – lijekove uzimajte onako kako su propisani. Osluškujte signale koje vam šalje organizam – o svakoj promjeni koju primijetite obavijestite svojeg liječnika.

Ukoliko neki od proizvoda nije namijenjenen trudnicama, dojiljama, bebama, dojenčadi, djeci, starijim osobama, drugim skupinama ili osobama s određenim zdravstvenim stanjima, to će biti navedeno na ambalaži.[/toggle] [toggle title=”Čuvanje proizvoda” state=”close”]

Dodaci prehrani se trebaju čuvati na tamnom i hladnom mjestu daleko od dohvata male djece.[/toggle]