Biljna uspavanka: Valerijana i matičnjak saveznici su dobrog sna

Dormirin forte sadrži melatonin, valerijanu, matičnjak i cink. Bez mamurluka i navikavanja

Uzroke nesanice najčešće ne treba tražiti dalje od stresa – nervoze i tjeskobe. Neispavanost i osjećaj umora izazivaju dodatnu uznemirenost i tako u krug.

Zdravi san zahtijeva i uspostavljanje zdravih navika, no određene životne situacije i promjene mogu nas izbaciti iz ravnoteže.

Za pomoć kod nervoze i nesanice tradicionalno mogu pomoći biljke valerijana i matičnjak, dok suvremena znanost priznaje važnu ulogu koju hormon melatonin igra u održavanju prirodnog bioritma.

Melatonin – ključni kotačić u mehanizmu našeg unutarnjeg sata

Melatonin je hormon koji se prirodno proizvodi u našem tijelu, a pomaže regulirati cikluse spavanja i buđenja. U najvećoj se mjeri proizvodi navečer i tijekom noći te nam na taj način omogućuje da lakše utonemo u san.

Brojni faktori mogu utjecati razine melatonina kao što su promjena sezona, starenje, nepravilno spavanje i stres.

Valerijana – okrunjena biljka za smirenje

Hrvatskog imena odoljen, valerijana ima kultni status u borbi protiv nesanice, nervoze i stresa. Ovaj opojni korijen već je dugo drugo ime za sredstvo za spavanje i smirenje. Koristi se kao prirodna alternativa za one tankih živaca, ne uzrokuje mamurluk ni navikavanje.

Matičnjak – melem za uznemirenu dušu i tijelo

Matičnjak djeluje protiv nervoze, ublažava lakše psihičke tegobe i blagotvorno djeluje na uznemireni probavni sustav. Medonosna biljka matičnjaka, poznata i kao melisa, tradicionalno se koristila kao čaj za smirenje jer je iznimno sigurna i netoksična. Pruža pomoć kod nesanice i izvrsno nadopunjuje djelovanje drugih biljaka poput valerijane.

PharmaS Dormirin forte


Dormirin® forte je nova i originalna formula s melatoninom, ekstraktima korijena odoljena i matičnjakova lista koju su osmislili hrvatski stručnjaci uz najviše standarde kvalitete.

Tradicionalne biljke valerijana i matičnjak umiruju um i tijelo, dok dokazano učinkoviti melatonin pomaže regulirati probleme sa spavanjem i nepravilne cikluse sna te ponovno uspostaviti prirodnu rutinu spavanja.

[tie_list type=”checklist”]
  • melatonin doprinosi bržem utonuću u san i reguliranju ciklusa sna
  • saveznik u borbi protiv nepravilnog spavanja uslijed promjena, rada u smjenama ili jet laga
  • prirodni sastojci za obnavljajući, kvalitetni san ne izazivaju navikavanje
[/tie_list]

Dormirin iskustva pokazuju kako je moguće postići kvalitetniji cjelonoćni san bez mamurluka i navikavanja zahvaljujući pomno odabranim sastojcima:

  • suhi ekstrakt lista matičnjaka 50 mg
  • suhi ekstrakt korijena odoljena 50 mg
  • cink kao cinkov glukonat 10 mg (100%RDA*)
  • melatonin 1 mg
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Preporučenu dnevnu dozu čini 1 kapsula dnevno, pola sata prije spavanja.[/box] [toggle title=”Što treba znati o dodacima prehrani?” state=”open”]

Važno je znati da dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Svaki dodatak prehrani na ambalaži mora imati navedenu preporučenu dnevnu dozu. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se zdravog načina života.

Proizvode nabavljajte isključivo iz provjerenih izvora, putem web shopa Ljekarnik.hr ili u odabranoj ljekarni.[/toggle] [toggle title=”Ambalaža proizvoda sadrži informacije važne za vaše zdravlje!” state=”close”]

Svaki dodatak prehrani na svojoj ambalaži može imati istaknute zdravstvene tvrdnje. Zdravstvene tvrdnje govore o utjecaju proizvoda na organizam. Zdravstvene tvrdnje mogu biti različite za proizvode s naizgled sličnim sastavom – uvijek dobro pročitajte sve što je navedeno na ambalaži. Internet je prepun informacija o raznim istraživanjama od kojih neka jesu, a neka nisu potvrđena od znanstvene zajednice. Podaci iz većine znanstvenih istraživanja i objavljenih stručnih studija koje se odnose na utjecaj dodataka prehrani na organizam su uobličeni u zdravstvene tvrdnje koje je odobrila europska regulatorna agencija za zdravlje hranu – EFSA i hrvatsko Ministarstvo zdravlja. U slučaju bilo kakve dvojbe o razumijevanju djelovanja proizvoda, proučite ambalažu ili reklamne materijale proizvoda koji vas zanima.

Proizvođači dodataka prehrani na reklamnim materijalima ili ambalaži proizvoda nikada ne smiju navoditi da se čovjekovo zdravlje može pogoršati ukoliko se ne uzima pojedini dodatak prehrani. Ukoliko naiđete na takvu sumnjivu promociju, preparat nemojte kupovati.

Ukoliko neki od proizvoda sadržava alergene poput mlijeka, ribe i školjkaša, glutena i sličnog, informacije o alergenima moraju biti istaknute na ambalaži ili promotivnim materijalima.

Prije uzimanja proizvoda dobro proučite njegov sastav. Ukoliko niste sigurni smijete li uzimati neki proizvod savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja. Besplatan savjet od magistra farmacije možete potražiti i putem savjetovališta na web trgovini Ljekarnik.hr. U slučaju alergijske reakcije prekinite s uzimanjem proizvoda i odmah se obratite liječniku.[/toggle] [toggle title=”Svjedočanstva o djelotvornosti preparata” state=”close”]

Reklamiranje dodataka prehrani nije dozvoljeno koristeći svjedočanstava korisnika. Na Internetu ćete vjerojatno pronaći mnoštvo preparata čija se djelotvornost reklamira svjedočanstvima mnoštva “zadovoljnih korisnika” – to je strogo zabranjeno. Budite oprezni u takvim slučajevima jer u svrhu promocije o djelotvornosti proizvoda proizvođači smiju koristiti isključivo prethodno odobrene zdravstvene tvrdnje. Moguće je, međutim, da vam zdravstveni djelatnik preporuči neki preparat za svrhu koja nije navedena u nekoj zdravstvenih tvrdnji koja se nalazi na proizvodu. Stručni i obrazovani zdravstveni djelatnici to će učiniti nakon kliničke procjene zdravstvenog stanja svakog pojedinog pacijenta te svih potreba organizma da se s pojedinim zdravstvenim stanjima nosi. Nemojte kupovati preparate čiju djelotvornost potvrđuje samo mnoštvo “zadovoljnih korisnika” i “stručnjaka” čiji identitet ne možete provjeriti. [/toggle] [toggle title=”Trudnice, djeca i bolesnici” state=”close”]

Ukoliko uz dodatak prehrani koristite i neki lijek, prije uporabe ovog proizvoda pažljivo pročitate uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Za svako dijagnosticiranje i liječenje bolesti posjetite liječnika. Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti propisani lijek bez izričite suglasnosti i preporuke liječnika. Nemojte samostalno mijenjati ili prekidati terapiju koju vam je propisao liječnik – lijekove uzimajte onako kako su propisani. Osluškujte signale koje vam šalje organizam – o svakoj promjeni koju primijetite obavijestite svojeg liječnika.

Ukoliko neki od proizvoda nije namijenjenen trudnicama, dojiljama, bebama, dojenčadi, djeci, starijim osobama, drugim skupinama ili osobama s određenim zdravstvenim stanjima, to će biti navedeno na ambalaži.[/toggle] [toggle title=”Čuvanje proizvoda” state=”close”]

Dodaci prehrani se trebaju čuvati na tamnom i hladnom mjestu daleko od dohvata male djece.[/toggle]