Evo zbog čega muškarci imaju jutarnje erekcije!

Erekcija u rane jutarnje sate često može zbuniti njihove partnerice, zbog pretpostavke da je erekcija rezultat seksualnog uzbuđenja. No, je li tome baš tako?

Naime, postoje najmanje dvije različite vrste erekcije: jedna je rezultat seksualnog uzbuđenja, a druga ona koja se događa tijekom REM faze spavanja. Kada je muškarac u REM fazi, on često ima spontanu erekciju, bilo da sanja o tome kako lovi vukove ili o ljubavi svog života. Kada se muškarac probudi ujutro, obično se budi iz REM faze sna, stoga se može probuditi s erekcijom povezanom s REM fazom.

REM erekcija trigerirana je iz drukčijeg dijela mozga od erekcija koje su rezultat seksualnog uzbuđenja. To znači da, psihički, ove dvije različite vrste erekcije imaju vrlo malo, ili gotovo ništa zajedničkog.

‘Morning glory’

Prosječno, zdrav muškarac ima tri do pet erekcija tijekom noćnog spavanja, od čega svaka erekcija traje između 25 i 35 minuta. Uobičajeno je za muškarce da se probude s erekcijom, što se neformalno zove ‘ jutarnja slava’ (morning glory). Jutarnja erekcija zapravo je posljednja u seriji noćnih erekcija. Uzrok noćnih erekcija nije u potpunosti razumljiv. Međutim, mnoge studije sugeriraju da su usko povezane s REM fazom (brzi pokreti okom) spavanja. U ovoj fazi sna sanjamo najviše, piše IFL.

Teorije noćne otečenosti penisa

Koji god uzrok bio, većina liječnika slaže se da su noćne erekcije znak da sve radi kako treba.

Noćna otečenost penisa počinje u uterusu ili još u maternici i nastavlja se tijekom života. Mukarci ovdje nisu usamljeni – i žene imaju klitoralnu erekciju i vaginalno nabreknuće tijekom noći kao i neki drugi neljudski sisavci.

Iako je predloženo nekoliko teorija, uzrok i dalje ostaje nepoznat.

Jedna od teorija je da se noradrenergične stanice (neuroni koji otpuštaju neurotransmiter noradrenalin) koje se nalazi u mostovnim dijelovima mozga (pons) nazvanim locus coeruleus isključuju. Kada se njihova aktivnost tijekom REM faze smanjuje, smatra se da, o testosteronu ovisni ekscitatorni tonovi, mogu rezultirati erekcijom.

Također sugerira se i da noćnu otečenost penisa trigerira otpuštanje nitričnog oksida (NO). NO se otpušta iz stanica koje oblažu unutrašnjost krvnih žila koje tada difuziraju glatke mišiće, što uzrokuje opuštanje. To također može uzrokovati širenje krvnih žila, što krv dovodi do oteknuća penisa.
Smatra se da povećana aktivnost mostovnih dijelova mozga tijekom REM faze sna trigerira kaskade događaja koje u konačnici vode otpuštanju nitričnog oksida od nervnih vlakana. To je također regulirano androgenima poput testosterona.

Zašto

Erekcija uzrokuje naoteknuće erektilnog tkiva (corpora cavernosa), što zauzvrat puni tkivo kisikom. Oksigenizacija održava životnost i pomaže u prevenciji cavernous fibrosis, stanja koje ultimativno može dovesti do erektilne disfunkcije.

Još jedna teorija je da naotečenost penisa spriječava muškarce da mokre u krevet. Postoje dvije vrste erekcije: psihogene i refleksne.
Prva počinje s poticanjem misli ili slika koje trigeriraju erekciju putem živčanih signala. Druga erekcija je nevoljan proces koji se događa bez seksualnih misli i vjeruje se da je može potaknuti pun mjehur. Živci koji kontroliraju refleksne erekcije nalaze se u saklranom živcu leđne moždine koji su stimulirani pomoću punog mjehura.

 

 

 

izvor fotografije: maoliworld.ning.com