Jedno od troje mladih Kineza umrijet će od cigarete

Jedno od troje mladih Kineza trenutno ispod 20 godina eventualno će umrijeti prerano ne prekinu li pušiti, otkriva studija.

Istraživanje objavljeno u The Lancet medical journal, otkriva da će dvije trećine muškaraca u Kini početi pušiti prije 20 godina. Oko polovice tih muškaraca umrijet će od ove navike, zaključak je znanstvenika, piše BBC.

Znanstvenici su proveli dvije međunarodne studije u razmaku od 15 godina, a koja je pokrivala na stotine tisuća ljudi.

Loš trend

Nastavi li se sadašnji trend, godišnji broj smrti kao posljedice duhana u Kini, pretežno među muškarcima, doseći će dva milijuna do 2030., a znanstvenici već izvještavaju o ‘rastućoj epidemiji prerane smrti’.

Popularna navika otežava napore

U mnogim dijelovima Kine, nakon obroka cigareta se često pali, zbog čega se ova država teško bori s uvođenjem zabrane pušenja na javnim mjestima.

Uobičajeni i poznati brendovi cigareta u Kini pristupačni su svima jer kutija cigareta stoji tek 2.5 yuana, odnosno 0.4 dolara po kutiji.

U zemlji u kojoj je pušenje na ovaj način ukorijenjeno, tek mali broj razumije štetnosti duhanske upotrebe. Naime, prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije, tek 25% odraslih Kineza može nabrojati specifične zdrastvene štetnosti duhana, od raka pluća do bolesti srca. Stoga, možda ne čudi da tek 10% kineskih pušača prestaje pušiti po izboru. Umjesto toga, većina je prisiljena odustati od pušenja jer su prebolesni da bi nastavili.

Studiju su proveli znanstvenici s Oxfordskog Sveučilišta, Kineske Akademije Medicinskih znanosti i Kineskog Centra za Kontrolu bolesti.

Ne počinjite pušiti

Suautor studije Richard Peto tvrdi da nada postoji – ukoliko se ljude da nagovoriti da prestanu pušiti.
‘Ključ u izbjegavanju ovog golemog vala smrti je prestanak i ukoliko ste mladi muškarci, nemojte niti počinjati,’, reako je Peto.

Dok broj pušača opada u razvijenim zemljama, s manje od jednim na pet pušača u Sjedinjenim Američkim Državama, taj broj u Kini raste, jer su cigarete postale dostupnije, a konzumenti bogatiji. Kineske su vlasti pokazale zabrinutost za porast pušača, a službeni Peking predstavio je javnu zabranu pušenja. No, ovi su se napori pokazali otežanima zbog popularnosti navike, te korisnosti cigareta kao izvora poreznih prihoda.

Globalno, duhan ubije polovicu svojih konzumenata, podaci su WHO-a.