Indija: U želucu dječaka (4) liječnici pronašli mrtvi fetus

U abdomenu četverogodišnjeg dječaka liječnici su pronašli mrtvi fetus. Isprva, liječnici su sumnjali da se radi o tumoru, no bili su nemalo iznenađeni kada su u dječakovom abdomenu pronašli kompletno formiran fetus.

Nakon što se požalio na snažne bolove u želucu, dječak iz sela u Zapadnom Bengalu u Indiji hitno je zaprimljen u bolnicu.

‘Mrtvi embrij s potpuno formiranim rukama, nogama, noktima i djelomice formiranom glavom odstranjen je iz dječakovog tijela nakon duge operacije’, rekao je dr. Shirshendu Giri, piše TechTimes. Giri tvrdi da je dječak sada stabilno, no još uvijek u promatranju zbog mogućih komplikacija.

Mali pacijent je pogođen rijetkim stanjem nazvanim fetus in fetu, što doslovno znači ‘beba unutar bebe’ i događa se u jednom na 500 do 600 tisuća slučajeva u svijetu.

Tijekom trudnoće s blizancima, jedan fetus može se apsorbirati u drugi fetus kroz pupčanu vrpcu. Apsorbirani fetus tada postaje parazit i dok obično ne preživi izvan maternice, još uvijek može jako ugrožavati bebu koja se razvija.

Prošle veljače, djevojčica iz Kine rođena je s dva fetusa u svom abdomenu te je također prošla operaciju uklanjajna istih. Djevojčica se nakon operacije u potpunosti oporavila.
‘Obzirom da nije moguće da je malena djevojčica zanijela sama, fertilizacija dva fetusa, naravno, pripadaju njezinim roditeljima, a koji su otišli na krivo mjesto’, rekao je specijalist dr. Yu Kai-man.

Također, djevojčica školske dobi, također iz Kine, izvještavao je BMJ imala je treću ruku s dva prsta spojena na lopatice i grudi na leđima. Ovi su dijelovi, kako se kasnije utvrdilo, pripadali njezinom blizancu koji se apsorbirao tijekom oplodnje in vitro, no blizanac se nije uspio razviti.

Do sada, istraživači su identificirali da stanje fetus in fetu, kao početno benigno stanje, može potencijalno postati maligno. Preporuke za liječenje uključuju kompletno odstranjivanje mase i njezinih dijelova te evaluacija za postoperativne tumorske markere.