Sprema li se velika emigracija splitskih liječnika?

U potrazi za plaćom od 12.500 eura, više splitskih liječnika, medicinskih sestara, tehničara i drugih zdravstvenih djelatnika susrelo se na regrutacijskom sajmu sa specijaliziranim agencijama koje im nude poslove u EU, piše tportal.

Na sajmu “Karijere u bijelom”, odnosno “Careers in White” hrvatski zdravstvenjaci se nadaju otisnuti u neku od najpoželjnijih zemalja: Veliku Britaniju, Irsku, Njemačku, Švedsku, Norvešku i Dansku, stoji u izvještaju sa sajma kojeg donosi tportal. Splitska regrutacija je, osim stanardnog upisivanja potencijalnih zaposlenika u bazu podataka tražitelja posla, predstavila i nekoliko konkretnih oglasa za poslove dermatologa, oftalmologa, kardiologa, psihijatara i radiologa patologa u Švedskoj i Norveškoj.

Sprema li se emigracija?

Hrvatski liječnici i drugi zdravstveni profesionalci su na cijeni. Naime, tportal donosi i izjavu dviju Britanki Shannon i Marie iz tvrtke HLC Permanent koje su vrbovale liječnike i medicinske sestre za odlazak u Veliku Britaniju. Kako kažu, a prenosi tportal, u Velikoj Britaniji vlada dramatičan nedostatak zdravstvenog kadra, a one su u kontaktu za svim glavnim javnim i privatnim britanskim ustanovama. Prema njihovim riječima, kandidati su zainteresirani za plaću koja im se nudi, no od toga su značajno češća pitanja o napredovanju u struci te nastavku obrazovanja, piše tportal.

Lidija Kopecki iz “Careers in White Hrvatska” za tportal izjavila da u proteklih nekoliko godina nije zabilježena baš niti jedna negativna povratna informacija od naših stručnjaka koji su se već odlučili napustiti Lijepu našu i profesionalnu karijeru nastaviti u inozemstvu.

Zdravstvene stručnjake se regrutira u zemljama poput Španjolske, Portugala, Italije, Grčke i Mađarske, a za nekoliko dana sajam seli u Rumunjsku.