Američki radnici tuže Monsanto jer su oboljeli od raka

Američki poljoprivrednik i hortikulturalna savjetnica podnijeli su tužbe protiv Monsanta s tvrdnjom da je njihov proizvod, herbicid Roundup uzrokovao nastanak raka kod oboje i da je ova kompanija namjerno obmanula javnost i regulativna tijela o opasnostima svog herbicida.

Tužbe su podignute šest mjeseci nakon što je odjel za istraživanje raka pri Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji okvalificirao glifosat, aktivnog ubojicu korova, a sastojak Roundupa i druge herbicide kao ‘moguće kancerogene za ljude’.

Jednu je tužbu, na američkom okružnom sudu u Los Angelesu 22. rujna podignuo  58 godišnji Enrique Rubio, bivši poljoprivrednik koji je radio na farmama krastavaca, luka i drugog povrća u Kaliforniji, Teksasu i Oregonu. Njegove su dužnosti bile prskati polja Roundupom i drugim pesticidima. 1995. Rubiu je dijagnosticiran rak kostiju 1995. , stoji u tužbi.

Druga tužba, sličnih tvrdnji, podignuta je na federalnom sudu u New Yorku od strane Judi Fitzerald (64) koja tvrdi da je bila izložena Roundupu 1990- ih godina kada je počela raditi u hortikulturalnoj kompaniji. Fitzerald je dijagnosticirana leukemija 2012.

Odvjetnica Rubia, Robin Greenwald, tvrdi da očekuje još tužbi jer je Roundup najupotrebljavaniji herbicid na svijetu i klasifikacija WHO-a u tom smislu pruža brigu za zdravlje zbog kemikalije koje Roundup sadrži.

‘Vjerujem da će kroz neke vrijeme biti podignuto stotine tužbi’, rekla je Greenwald, piše Reuters.

Glasnogovornica Monsanta Charla Lord rekla je da tvrdnje nisu meritorne i da je glifosat siguran za ljude kada se upotrebljava kako je naznačeno.

‘Desetljeća iskustva u agrikulturi i regulatornih mišljenja koja koriste najopsežniju bazu ljudskog zdravlja ikada napravljenu na poljoprivrednom proizvodu u suprotnosti su sa tvrdnjama koje se navode u tužbama i koje ćemo energično braniti’.

U tužbama se navodi kako je Roundup ‘neispravan’ proizvod i ‘nerazumno opasan’ za korisnike, kao i to da Monsanto zna da glifosat može uzrokovati rak i druge bolesti i ozlijede te da nije propisno upozorio korisnike.

Tužbe tvrde da je Environmental Protection Agency promijenila inicijalnu klasifikaciju glifosata iz ‘moguće kancerogene ljude’ u ‘dokaz o ne kancerogenosti na ljude’ nakon pritiska Monsanta.

Znanstvenici WHO citirali su nekoliko studija koje su pokazale vezu raka i glifosata, iako Monsanto tvrdi da su rezultati tih studija krive.