Velika Britanija zabranjuje pušenje u autima

Po novom zakonu Velika Britanija od četvrtka zabranjuje pušenje u autima dok se u njemu voze djeca mlađa od 18 godina.

Bit će ilegalno pušiti u bilo kojem vozilu dok su unutra prisutna djeca mlađa od 18 godina, a Zakon na snagu stupa 1. listopada, piše Independent.

Međutim, policija tvrdi da će prva tri mjeseca ‘zažmiriti’ prvim prijestupnicima sve dok traje implementacija Zakona.
Policajci su ohrabreni da usvoje stav ‘edukacija, ne gonjenje’.

Zakon će se odnositi na:

Vozače u bilo kojem vozilu s punim ili djelomičnim krovom. Ako je dijete prisutno, kažnjavat će se pušenje u parkiranim vozilima te onda kada su vrata otvorena, kao i ako se puši sa spuštenim prozorom, otvorenim krovnim prozorom ili uključenom klimom.

Prijestupnici će se kažnjavati sa 50 funti, odnosno 67.83 eura. Ako vozite i pušite kazna bi se mogla udvostručiti.

No, prema vladinom vodiču za novi zakon policijski službenici ‘će upotrijebiti diskreciju u slučajevima odluke hoće li izdati tek upozorenje, fiksno penalizirati ili će prekršitelja uputiti na sud.

Iznimke

Puši li se u vozilu spuštenog krova, tada zakon nije prekršen. E-cigarete nisu obuhvaćene novim zakonom. 17 ogodišnjaci koji se uhvate u pušenju cigareta, a sami su u vozilu, odnosno bez da je u njemu dijete, neće se kažnjavati.

Kamp kućice i karavane također su pokrivene novim zakonom: iako će biti protuzakonito pušiti u vozilima dok se upotrebljavaju kao vozila, zakon dopušta pušenje unutar njega kada se koristi za stanovanje.