Krionički zamrznula mozak u nadi da će jednog dana oživjeti

Iako se čini da je iduća priča papir otrgnut iz stripa o znanstvenoj fanstastici prevarili biste se.

Ideja o očuvanju dijelova ljudskog tijela ili čuvanju kompletnog tijela na veoma niskim temperaturama nakon smrti, u nadi da će se jednoga dana uz pomoć tehnologije moći vratiti u život, odnosno oživjeti, odavno je predmet žanra znanstvene fantastike. No ima li krionika ovaj kapacitet u dalekoj budućnosti?

Zamrznula mozak

Kineskinja Du Hong, nedavno je svoj mozak dala kriogenički zamrznuti u nadi da će u budućnosti biti kreirana tehnologija koja će je vratiti u život, piše Digital Trends.

Hong, autorica science fiction romana, platila je unaprijed, 120 tisuća dolara kako bi se njezin mozak prebacio iz Kine u Scottsdale, američku saveznu državu Arizona, kako bi ušao u proces zamrzavanja na Alcor Life Extension Foundation.
Iako današnja tehnologija ne dopušta reanimaciju njezinog mozga, njezina je ideja da će se, neizbježnim napretkom krionike u budućnosti, jednog dana njezin mozak vratiti u život.

Prije nego je umrla u svibnju od raka gušterače 61-ogodišnja Du odlučila je dopustiti da njezin mozak bude predmet eksperimenta nakon njezine smrti. Iako je bilo potrebno neko vrijeme prije nego li tim na Alcoru zaključi proceduru, liječnici u Pekingu pripremili su mozak Du za transport nakon službenog vremena smrti 30. svibnja.
Iako je Alcor Life Extension Foundation pristao zamrznuti mozak Du, organizacija je jasno dala do znanja da je neće pokušati vratiti natrag u život u budućnosti.

Vrsna autorica i urednica znanstveno fantastičnih romana za djecu Du Hong, krioniku je otkrila dok je primala tretman za rak gušterače. Nakon što je napisala knjigu s temom krionike naslovljenu ‘The three body problem’ Du nije uspjela shvatiti praksu krionike kao stvarno životno rješenje.
Tijekom tretmana Du je naišla na Alcor – i uz pomoć svog zeta Lu Chena uspjela je tek odrediti koliko je vjerojatno da joj zamrznu mozak. Česti posjeti članova Alcora pomogli su joj u odluci da mozak pošalje navedenoj organizaciji nakon smrti.

‘Rekla je da ostaje misterija da li će to (krionika) dozivjeti značajan napredak u narednih 50 godina, ali da ne mari hoće li njezini ostaci biti upotrijebljeni u eksperimentu’, rekao je Lu Chen.

Sada kada je mozak Du i službeno zamrznut, njezina obitelj nema izbora nego čekati dok i ako tehnologija uspije u nekoj točci spojiti njezinu želju i mogućnosti krionike.
Iako je popularno profesionalno mišljenje da je vratiti nekoga u život pomoću krionike posve nemoguće u skorije vrijeme, obvitelj Du ostaje optimistična. Optimizam je izrazila kćer Zhang Siyao u kratkoj poruci na društvenoj mreži u kojoj je napisala: ‘Mama, sastanimo se u budućnosti’.