Francuska zadržava zabranu GMO usjeva

Francuska će novu shemu Europske Komisije o genetski modificiranim usjevima iskoristiti kako bi na snazi ostala zabrana kultivacije GM usjeva. 

To će uključivati već odobrene ​​sojeve kukuruza ili onih koji čekaju odobrenje Europske unije. Četiri druge države (Njemačka, Škotska, Latvija i Grčka) ovaj su stav zauzeli ranije pod odredbom EU koja omogućuje zemljama članicama da odluče samostalno hoće li dopustiti uzgoj GMO usjeva.

Najnovije dugoročne studije o zdravstvenim posljedicama GMO usjeva i srodnih herbicida intenzivirale su ove poteze. Rusija i Ukrajina već su zabranile uzgoj GMO usjeva. 

Francuska

Najveći uzgajivač i izvoznik kukuruza u Europi zatražio je od Europske Komisije da se Francuska na svom teritoriju isključi iz uzgoja genetski modificiranog kukuruza pod novom shemom, objavili su francuski ministri okoliša i poljoprivrede u izjavi, piše Reuters.

Kao dio odluke, Francuska je u Narodnoj skupštini donijela zakon koji omogućava suprotstavaljanje GM usjevima čak i ako je odobren na razini EU, a temeljem odredišnih kriterija uključujući okolišnu i politiku gospodarstva, korištenje zemlje, ekonomski utjecaj ili civilni poredak, rekao je ministar okoliša.

Sa širokim uzgojem u Americi i Aziji, genetski modificirani usjevi podijelili su mišljenja u Europi. Francuska je već prije zabranila uzgoj Monsantovog GM kukuruza, rekavši da ima ozbiljne sumnje prema sigurnosti okoliša. Također, nedavno je Francuski sud presudio u korist poljoprivrednika u sporu protiv Monsanta zbog narušenog zdravlja nakon što je dugi niz godina svoje usjeve špricao ubojicom korova Lasso.

Europska shema donesena u ožujku

Shemom donesenom u ožujku Europska unija dopušta pojedinim zemljama da se isključe iz uzgoja određenih GM usjeva, čak i ako većina zemalja članica pozdravi uzgoj.

Trenutno, u pitanju je Mon810, soj Monsantovog GM kukuruza. Iako kontroverzna korporacija inzistira da je usjev siguran, mnoge vlade država strahuju od gubitka biološke raznolikost. 

‘Mon810 kukuruz već raste u nekoliko europskih zemalja, prije svega Španjolskoj i Portugalu, koje su podupiru GMO usjeve. Odluka da se jedan GM usjev isključi ne utječe na drugi GM usjev. ‘Postoji osam genetski modificiranih usjeva trenutno u reviziji za sigurnu uporabu u Europi, a svi se temelje oko kukuruznih usjeva. Dow, Monsanto i Pioneer su među proizvođačima koji traže odobrenje’. 

Jedan od GM usjeva je kukuruz otporan na kukce poznat kao 1507. Njegovi proizvođači, DuPont, Pioneer i Dow Chemical, čekali su gotovo 15 godina da izvršne vlasti EU autoriziraju kultivaciju ovog kukuruza u bloku.

Francuski zahtjev tiče se svih devet sojeva GM kukuruza.

I Njemačka namjerava upotrijebiti novo EU pravilo kako bi prestala uzgajati GM usjeve, dokumente je vidio Reuters posljednji mjesec.

Monsanto je rekao da će se pridržavati zahtjeva iz Latvije i Grčke da budu isključene iz GM uzgoja u EU, no optužio ih je za ignoriranje znanosti. Sličnu odluku već su donijele Škotska, Francuska, Mađarska i Njemačka. Mađarska se izjasnila ne samo protiv MON810 i drugih sojeva GM usjeva, već se osigurala da zadrži područja bez GM usjeva kako bi zaštitila bioraznovrsnost. Trenutno Mađarska razmatra da uvede zabranu GM usjeva u cijeloj zemlji, a da je dokazala da je spremna za provedbu iste zabrane spalila je više od gotovo devet tisuća km2 polja kukuruza u svibnju i kolovozu kada su otkrili da kukuruz sadrži GM.

Rusija i Kina zabranili GM usjeve

Nedavno su uvoz GM usjeva zabranile Rusija i Kina. Američki su poljoprivrednici izgubili više od 427 milijuna američkih dolata nakon što je Kina odbila uvoz američkog kukuruza. I Rusija je nametnula zabranu GM proizvoda, rekavši da nacija ima dovoljno prostora i resusrsa da proizvodi organsku i održivu hranu, piše Seattle Organic Restaurants.

Moskva nema razloga poticati proizvodnju GM proizvoda ili ih uvoziti u zemlju, rekao je premijer Dmitrij Medvedev. ‘Ako Amerikanci vole jesti GMO proizvode neka ih jedu. Mi to ne moramo učiniti, imamo dovoljno prostora i mogućnosti za proizvodnju hrane’.
Nedavno je ruski parlament predložio set normi za maksimalno dopušteni sadržaj transgene hrane za ruskog proizvođača GM hrane. Ukoliko postotak prelazi 0.9%, proizvod mora biti označen u skladu i potrošači upozoreni.

Meksiko popušta pod inzistiranjem SAD-a

S druge strane Atlantika priča je posve drukčija. Meksiko, čini se popušta pritisku SAD- a i velikih korporacija da prigrli GM usjeve. 25. kolovoza meksički je sudac poništio zabranu na MON 810, piše Mintpressnews.

Poznati kuhar meksičke kuhinje iz Chicaga Rick Bayless zabranu je nazvao ‘tužnim danom za Meksiko’.
‘GMO usjevi su atraktivni farmerima. Obično se lako uzgajaju, otporniji su na bolesti i produktivniji. Zašto se u tom slučaju brinuti?’

Iz razloga što je kukuruz u središtu meksičke kuture, Bayless tvrdi da je meksička baština sada u opasnosti: ‘Bez kukuruza nema zemlje’.

Monsanto i znanost

Ranije ove godine opsežno istraživanje pokazalo je da su ostali proizvodi, koji se koriste u poljoprivredi Monsanta naznačeni kao štetni, uključujući Roundup, podaci su Međunarodne Agencije za istraživanje raka (IARC) koji je dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Roundup sadrži glifosat, koji je ‘vjerojatno kancerogen za ljude’, objavila je studija, piše TechTimes. Istraživanje je okupilo 17 stručnjaka iz 11 zemalja, kako bi proučili zdravstvene učinke pet insekticida i pesticida: paration, diazinon, malation, glifosat i tetraklorvinfos.

Opća populacija izložena je (na glifosat) prvenstveno kroz rezidencije, u blizini posprejanih područja, kućnim proizvodima i prehrani, a na razini koja je, primjećeno je, općenito niska’, objavili su dužnosnici IARC-a.

Monsanto je zatražio povlačenje studije, označujući rad IARC-a kao ‘junk znanost’.