Cijena lijeka za AIDS preko noći narasla 5.000%

Šef američke farmaceutske kompanije Martin Shkreli brani odluku tvrtke da podigne cijenu 62 godine starog lijeka za pacijente oboljele od AIDS-a za više od 5.000% doslovce preko noći, odnosno s 13.50 dolara po tableti na vrtoglavih 750 dolara.

Turing Pharmaceuticals na Daraprim je stekla prava u kolovozu, piše Independent.

Lijek Daraprim, nekoliko je desetljeća standard u njezi protiv toksoplazmoze, parazitske bolesti koju uzrokuje protozoon Toxoplasma gondii. Ljudi s kompromitiranim imunološkim sustavom, kao što je u slučaju oboljelih od HIV-a ili fetusa, mogu postati ozbiljnije bolesni (encefalitis) što može imati i letalni ishod.

Bivši Hedge fond trader, CEO Martin Shkreli odluku pravda da će uprihodovani novac od prodaje tvrtka koristiti za istraživanje novih načina liječenja toksoplazmoze, bolesti koja je, tvrdi glasnogovornik Turinga Craig Rothenberg, bila dugo zanemarena. Napominje da je plan tvrtke uložiti novac u marketing i alate edukacije kako bi se podigla svjesnost o bolesti.

Nakon što je Turing kupio prava na lijek, doza Daraprima u Americi povećala se s 13.50 dolara na vrtoglavih 750 dolara po tableti. Pilula u proizvodnji košta oko jednog dolara, no Mr Shkreli tvrdi da to ne uključuje troškove poput marketinga i distribucije.

‘Na ovom lijeku moramo ostvariti profit’, rekao je Mr Shkreli za Bloomberg TV. ‘Kompanije prije nas lijek su samo dijelile. ‘

Poziv na bojkot i donošenje novog zakona

Ova je vijest razbjesnila mnoge koji su pozvali na bojkot lijeka ove kompanije (dok su neki istodobno naglašavali da je teško bojkotirati nešto ako se bez istog umire). Također poziva se na izmjenu zakona ili donošenja novog kojim bi se prevenirale ovakve stvari u budućnosti.

Urednika portala Fierce Biotech Johna Carrolla, dnevnog newslettera o industriji, na Twitteru je Shkreli nazvao ‘moronom’ kada ga je Carroll upitao o odluci kompanije. Također Shkreli mu je napisao i da je ‘irelevantan’ te netko tko ne ‘razmišlja logički’. Na iduće pitanje kako noću spava Shkeli odgovara: ‘Kako spavam? Znaš, ambien’. (op.a. zolpiem sedativ, naziva se i hipnotikom, upotrebljava se kod nesanice).

Trošak je neopravdan

Američko Društvo za infektivne bolesti, Asocijacija za HIV i druge zdravstvene udruge napisale su otvoreno pismo Turingu, pozivajući tvrtku da preispita svoju odluku.
‘Ova cijena se ne da opravdati za medicinski osjetljivu populaciju pacijenata kojoj je potreban ovaj lijek te je neodrživa za zdravstveni sustav’, stoji u pismu. Dr. Wendy Armstrong iz Asocijacije za HIV također osporava potrebu za razvojem novog tretmana za toksoplazmozu.
‘Ovo nije infekcija, gdje smo u potrazi za učinkovitijim lijekovima’, rekla je.

Nadalje, Judith Aberg, glasnogovornica Asocijacije izračunala je da će čak pacijenti s osiguranjem morati lijek platiti 150 dolara po piluli te navela da je to ogroman porast.
Vijest je dobila pažnju i demokratske predsjedničke kandidatkinje Hilary Clinton. Na Wall Streetu biotehnološke dionice pale su nakon što je Clinton obećala poduzeti korake protiv nabildavanja cijena za posebne lijekove.

‘Podvaljivanje cijenama poput ovog na tržištu posebnih lijekova je ‘nečuveno’, rekla je Clinton navodeći Daraprim, piše BBC.

Bernie Sanders, neovisni demokratski kandidat u utrci na predsjedničkim izborima iz Vermonta Turing je već uvukao u kongresnu istragu zbog nedavnih poskupljenja lijekova tražeći podatke o ukupnom bruto prihodu od prodaje Daraprima: cijene plaćene za sve prodajne cijene, cijene na stranim tržištima kao i identitete dužnosnika tvrtke odgovorne za postavljanje cijene.

‘Amerikanci ne bi trebali živjeti u strahu hoće li umrijeti ili bankrotirati jer si ne mogu priuštiti lijek potreban za život’.