Najstariji slučaj: Tragovi leukemije pronađeni na kosturu iz Neolitika

Njemački su znanstvenici otkrili nešto što bi mogao biti prvi slučaj leukemije ikad zabilježen. Skeleton star sedam tisuća godina pripadao je ženi, umrloj u svojim tridesetim ili četrdesetim godinama.

Kostur je iskopan 1982. između ostalih 72 skeletona iz doba Neolitika pokraj Stuttgart-Mühlhausena na jugozapadu Njemačke, piše DiscoveryNews.

‘Ova je osoba imala ozbiljan slučaj karijesa s alveolarnom upalom, rekla je voditeljica tima Heike Scherf, sa Sveučilišta Tuebingen u Njemačkoj.

Tragovi leukemije

Korištenjem CT-a visoke rezolucije Scherf i njezini kolege otkrili su obrazac dubokog gubitka spužvastih kosti u tkivima obe nadlaktične i prsne kosti. Prema istraživačima, resorpcija središnje spužvaste kosti značajno je veća u odnosu na druge pronađene skeletone na istom mjestu iz istog razdoblja.

‘Naši rezultati snažno ukazuju na leukemiju u početnoj fazi koja je zahvatila homeopatske matične stanice u koštanoj srži, a isključili smo druge bolesti koje smanjuju otpornost kostiju poput osteoporoze, tumora kostiju i hiperparatiroidizma’, rekla je Scherf.

Andske mumije nosile virus povezan s leukemijom

Virus povezan s posebnom vrstom leukemije (T-stanična leukemija) prethodno je pronađen kod andskih mumija. No, ovo je vjerojatno prvi poznati slučaj leukemije u arheološkom smislu, rekla je Scherf.

No, temeljiti ovakvu izjavu sa stopostotnom sigurnošću na ovakvom paleopatološkom otkriću na temelju CT skena nije sasvim sigurno, oprezan je Frank Rühli s Instituta za evolucijsku medicinu Sveučilišta u Zürichu.

‘Iz tog razloga, imati indikaciju za najstariji paleopatološki zabilježen slučaj, moderne frekventne bolesti s takvim udarom kao što je leukemija vrlo je važno iz perspektive evolucije bolesti’.