Psihopatske osobine pronađene kod djece predškolske dobi

Bešćutne i neemocionalne osobine (CU osobine) povezane s psihopatijom u odraslih sada se mogu otkriti i u male djece, rezultati su nove studije.

Naznake psihopatskih osobina mogu se pouzdano promatrati u djece s tri godine, omogućavajući djeci u opasnosti da postanu antisocijalni odrasli ljudi, da uđu u raniji tretman. Međunarodni istraživački tim koji je radio studiju vodila je dr. Eva Kimonis, psihologinja sa Sveučilišta Novi Južni Wales (UNSW), piše Independent.

Znanstvenici su koristili novi skup alata koji je obuhvaćao upitnike roditelja i nastavnika te kompjuterskih programa posebno dizajniranih za djecu. Istraživanje koje je obuhvaćalo više od 200 djece, između tri i šest godina starosti, testirale su se bešćutne i neemocionalne osobine.

Rezultati, objavljeni u Journal of Abnormal Child Psychology, otkrili su da je 10% djece, testirano na ove osobine, uključujući nedostatak empatije, ljubavi i kajanja pokazalo znakove ovih osobina.

Ova vrsta ispitivanja prethodno je utvrđena kao učinkovita u procjeni starije djece i tinejđera. Nova metoda kombinira upitnik s ostalim testovima kako bi se osiguralo da vrijedi i za mlađe ispitanike.

‘Utvrdili smo da predškolska djeca koja pokazuju oslabljen razvoj savjesti imaju manjkavost u tome kako procesuiraju emocije, slično onome što smo pronašli kod starijih adolescenata i odrasle populacije s istim problemima. Ta djeca slabije prepoznavaju emocionalne izraze drugih ljudi i fotografije koje opisuju druge u nevolji; one ne privlače njihovu pozornost kao što se događa kod djece u normalnom razvoju u dobi od tri godine’, rekla je Kimons.

Nova, kombinirana metoda testiranja mogla bi biti ključna u ocjeni na rizik djece od najmlađe dobi.

‘Međutim, cilj nije liječiti djecu kroz farmakološke intervencije, nego ih potaknuti da razviju bolje emocionalne vještine’, dodaje Kimons. ‘Učimo roditelje kako da budu topli, uključeni, i kako da se prema djeci odnose s ljubavlju s ciljem da vidimo da li to smanjuje bezobzirne osobine tijekom vremena’, rekla je Kimons.

U idućem istraživanju, psiholozi planiraju vidjeti jesu li ove osobine stabilne od rane do odrasle dobi.

Psiholozi na Kraljevskom Institutu London, nedavno su objavili studiju u časopisu Biological Psychiatry u kojem su koristili testove za identifikaciju antisocijalnog ponašanja kod još mlađe djece. Istraživači prate vizualne preferencije petotjednih beba kako bi vidjeli hoće li radije gledati u crvenu loptu ili ljudsko lice. Nakon toga, kada su bebe napunile dvije i pol godine testirane su na CU osobine. Studija je koristila sličnu anketu kao i u UNSW istraživanju, koja je roditeljima postavila pitanja npr., jesu li njihova djeca zabrinuta za osjećaje drugih ljudi, jesu li sebična ili dijele, jesu li okrutna prema životinjama, osjećaju li se kriva kada naprave nešto krivo i odgovaraju li na ljubav.

Rezultati su otkrili da će bebe, koje su pokazivale sklonost za interakciju s objektima radije nego ljudima, češće pokazivati CU osobine kao mala djeca, potencijalnu preteču za teško antisocijalno ponašanje kasnije u životu. Uočeno je da vizualna preferencija za objekte također može biti indikator razvojnih pitanja kao što je autizam. ‘Čak i u dobi od pet tjedana, djeca su pojedinci s vlastitim sklonostima, sposobnostima i emocionalnim stilom’, rekla je glavna autorica dr. Rachael Bedford za Huffington Post.

Studija je otkrila da podrška i toplo roditeljstvo značajno smanjuje šansu kod dojenčadi u razvoju problematičnih osobina. Dugoročno, to može pomoći u razumijevanju kako roditeljstvo može promicati zdrav emocionalni razvoj djece, rekla je dr. Bedford.