Europa slavi 30 godina borbe protiv raka

Borba protiv raka: Europska komisija slavi 30. godišnjicu pokretanja prve akcije protiv raka

Borba protiv raka: Europska komisija (EK) slavi 30. obljetnicu pokretanja prve kampanje protiv raka. 

Dužnosnici zemalja članica EU sastali su se 1985. godine u Milanu i inicirali prvi program “Europa protiv raka”, a otada su pokrenute brojne akcije i promjene zakona diljem Europe, objavila je Europska komisija.

Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Europi

U Europi je 2012. godine bilo 1,4 milijuna novih slučajeva raka među muškarcima te 1,2 milijuna slučajeva među ženama, a iste je godine od raka umrlo oko 708 tisuća muškaraca i 555 tisuća žena, što rak čini vodećim uzrokom smrti nakon kardiovaskularnih bolesti. U EK smatraju kako će se smrtnost od raka povećavati zbog prosječne starosti europskih stanovnika.

Rak debelog crijeva, dojke, prostate i pluća su najčešće vrste raka.

Svaku treću vrstu raka koja se dijagnosticira moguće je spriječiti usvajanjem zdravijih životnih navika.

Smanjiti učestalost raka za 15% do 2020. godine

EK je zato pokrenula niz mjera koje su ciljale na smanjenje rizika: od podizanja svijesti o raku, poticanja čestih pregleda i ranih dijagnoza, preporukama za zdraviji život do reguliranja zakona o pesticidima, kvaliteti zraka te izloženosti karcinogenima u radnom okruženju.

Regulative su se dotaknule i duhanske industrije ne bi li smanjile pušenje kao vodeći spriječivi rizik za rak. Među Europljanima je 2014. godine bilo 23% pušača.

Tijekom proteklih sedam godina, Europska Unija je uložila gotovo 1,5 milijardi eura u međunarodne istraživačke projekte i druge programe vezane uz rak, a 25 od 28 zemalja članica usvojilo je nacionalne planove za borbu protiv raka.

Plan EK je do 2020. godine smanjiti učestalost ovih bolesti za 15%, a s tim je ciljem pokrenut i CANCON – Comprehensive Cancer Control koji na razini cijele Unije donosi preporuke za borbu protiv raka.