Šteta nakon moždanog udara ‘pomaže u prestanku pušenja’

Određena područja u mozgu mogu poticati pušačku ovisnost, tvrde znanstvenici koji su otkrili da oni koji su preživjeli moždani udar s oštećenjem otočne kore mozga lakše odbacuju ovu nezdravu naviku.

Znanstvenici su proučavali 156 pacijenta koji su preživjeli moždani udar s različitim ozlijedama mozga. Većina onih koji su imali ozlijedu moždanog otoka (inzularni korteks) odvikli su se pušenja i prijavili su manje simptoma odvikavanja od ostalih bolesnika s moždanim udarom, piše BBC.

Stručnjaci kažu da ciljanjem ovog područja mozga može pomoći drugima da prestanu pušiti. Većina lijekova za prestanak pušenja koji su trenutno na tržištu blokiraju puteve ‘nagrađivanja’ mozga kao odgovor na nikotin. Flasteri i žvakaće gume imaju za cilj smanjivanje želje, putem dobave kontrolirane doze nikotina, sa svrhom odvikavanja od duhana.

Poslijediplomski istraživač Amir Abdolahi i njegovi kolege vjeruju da otočni korteks može biti vrijedan novi cilj u pomoći prestanka pušenja. Terapije koje se mogu ‘brusiti’ za ovo područe u mozgu i u ulozi prekidanja ovisnosti su potencijalno nove tehnike i novi lijekovi, poput duboke stimulacije mozga ili transkranijalne magnetske stimulacije. No, o tom potom, one se još trebaju istražiti, kažu.

‘Potrebno je puno više istraživanja kako bismo potpunije razumjeli temeljni mehanizam i specifičnu ulogu otočnog korteksa, ali jasno je da se nešto događa u ovom dijelu mozga koji utječe na ovisnost’, rekao je Abdolahi. Rezultati istraživanja objavljeni su u dva medicinska časopisa – Addiction i Addictive Behaviors.

Pacijenti u ovoj studiji bili su pušači koji su primljeni u bolnicu zbog moždanog udara. Medicinski skenovi mozga otkrili su da je 38 muškaraca pretrpjelo ozlijedu otočnog korteksa, dok ih je 118 pretrpjelo ozlijedu ostalih dijelova mozga.

Svi su pacijenti bili ohrabreni od svog liječnika da prestanu pušiti.

Znanstvenici su proučavali pacijente tri mjeseca kako bi vidjeli koliko ih je prestalo pušiti i koliko lako. Gotovo dvostruko pacijenata s moždanim udarom na otočni korteks uspješno je prestalo pušiti unutar tri mjeseca (22 od 32 pacijenta, odnosno 70%), u usporedbi s onima gdje je moždani udar ozlijedio druge dijelove mozga (38 od 103 pacijenta, odnosno 37%). Nekoliko pacijenata nije proučavano do kraja studije. Prvi pacijenti manje su patili od simptoma poput gladi, žudnje, bijesa, nesanice ili tjeskobe.

Otkriće podupire raniji rad dr. Antoine Bechara, sa Sveučilišta Južna Kalifornija, koji je pronašao da pacijenti koji su pretrpjeli moždani udar na otočni korteks potvrđuju da je njihovo tijelo ‘zaboravilo na poriv za pušenje’.
Otočni korteks( inzularni korteks) nalazi se duboko u mozgu i njegove su veze razgranate prema drugim područjima. Znanstvenici vjeruju da mu je prvenstvena uloga u željama i emocijama.