Rak testisa: Rizik oboljenja velikim dijelom određen genima

Rak testisa velikim je dijelom nasljedna bolest, kažu znanstvenici

DNA naslijeđe kod većine vrsta raka doprinosi razvoju manje od 20%, dok kod raka testisa geni igraju puno veću ulogu – gotovo 50%, govori nova međunarodna studija.

Britanski The Institute of Cancer Research (ICR) je u suradnji s njemačkim, švedskim i američkim kolegama objavio veliku međunarodnu studiju koja pokazuje kako bi se veći rizik za razvoj raka testisa mogao identificirati putem genetskih testova, prenosi MNT.

“Provjera muškaraca koji imaju povijest raka testisa u obitelji mogla bi nam pomoći da identificiramo one s najvećim rizikom te im pomognemo da nose s tim”, rekla je dr. Clare Turnbull s ICR-a.

Rak testisa je velikim dijelom nasljedna bolest

Znanstvenici su izdvojili i obradili statističke podatke o 9,324 slučaja iz Švedskog registra stanovnika ne bi li identificirali obrasce po kojima se unutar obitelji pojavljuje rak testisa.

U Velikoj Britaniji su zatim na temelju dvaju drugih studija analizirali genetski kod 6,000 muškaraca, od kojih je 986 imalo dijagnozu ove bolesti.

Analiza je pokazala kako je od svih rizičnih faktora koji utječu na razvoj raka testisa, njih 49% nasljedno.

“Naša je studija pokazala kako je rak testisa znatnim dijelom nasljedna bolest. Oko polovice rizika za razvoj bolesti dolazi od gena koje su muškarci naslijedili od roditelja, dok drugu polovice čine utjecaj okoliša i ponašanja”, prokomentirala je dr. Turnbull.

Uzrok raka su genetske mutacije

Također, otkrili su kako nije u pitanju jedan “neispravni” gen koji ima znatni učinak – u pitanju je mnogo malih varijacija u DNA kodu.

Posao još uvijek nije gotov – identificirano je svega 9 od 49% mutacija gena, a dr. Turnbull i njezin tim smatraju kako je identifikacija preostalih genetskih markera daljnji korak u razvoju načina za preveniranje ove bolesti.