Porasla stopa suicida kod djece: U Hrvatskoj se lani ubio cijeli razred učenika

Zbog alarmantnog podatka po kojem se prošle godine u Hrvatskoj ubilo 21 dijete u dobi od 10 do 19 godina, što Hrvatsku svrstava u skupinu zemalja sa srednjom do visokom stopom suicida adolescenata, moraju se zabrinuti svi segmenti društava, od roditelja i škole do stručnjaka, kako bi se prevencijom vrlo brzo prepoznala suicidalna razmišljanja djece i uklonili njihovi uzroci, piše tportal.

To je istaknuto na okruglom stolu pod nazivom ‘Suicidalno ponašanje u djece i mladih: dati pažnju, shvatiti ozbiljno, spasiti život’ kojim je u četvrtak obilježen i Svjetski dan prevencije suicida – 10. rujna. Ravnateljica Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu Vlatka Boričević-Maršanić upozorila je da je u svijetu suicid djece do prije nekoliko godina bio treći uzrok smrti, a danas je drugi.

Porasla stopa suicida

U Hrvatskoj je od 2000., kada je stopa bila i veća od 10 posto, postojala tendencija njezina smanjenja, međutim u zadnje dvije godine ona je porasla, pa je 2013. na 100 tisuća stanovnika ona bila 6,5, a po najnovijim podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle je godine bila 8,2 posto. Suicid je lani počinilo 21 dijete, što znači da smo izgubili cijeli jedan razred, zbog čega treba aktivno djelovati i pojačati prevenciju, rekla je dr. Boričević-Maršanić.Jedno je dijete bilo u dobnoj skupini od 10 do 14 godina, a svi ostali u skupini od 14 do 19 godina. U Hrvatskoj nema slučajeva suicida djece mlađe od 10 godina.
Dodala je da se iz statističkih podataka ne može znati koje je dijete koje je počinilo suicid bilo u tretmanu, međutim ono što upućuje na te brojke jest podatak da se u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež, koja se bavi s liječenjem pokušaja suicida, na godinu liječi od 150 do 160 djece, što znači da se mnogima pomogne.I po hrvatskim i svjetskim podacima, 90 posto djece koja počine suicid pokazuju da su imali neki psihički poremećaj, koji traje neko vrijeme, a njih dvije trećine godinu dana prije daju izjave o suicidu.