Otkrivanje metastaza: Implantat koji “skuplja” stanice raka

Novorazvijeni implantat mogao bi omogućiti otkrivanje metastaza

Novorazvijeni implantat koji se usađuje ispod kože i sabire stanice raka mogao bi omogućiti rano otkrivanje metastaza.

Američki istraživači sa Sveučilišta u Michiganu razvili su mali implantat nalik na spužvu koji “skuplja” stanice raka. Istraživanje je pokazalo kako je implantat usađen ispod kože ili u abdominalno masno tkivo sakupio stanice raka koje su počele cirkulirati tijelom, piše BBC News.

Klopka za stanice raka

Implantati su veličine 5mm i napravljeni od biomaterijala koji se već koriste u medicinskim uređajima. Testiranje se do sad izvodilo na miševima s rakom dojke.

Tijelo na implantat reagira tako što se imunološke stanice zalijepe na implantat, a one samim time privlače i stanice raka. Znanstvenici su razvili i posebnu tehniku kojom razlikuju “uhvaćene” stanice raka od onih netumorskih.

Otkriveno je kako je implantat smanjio i sveukupni broj stanica raka prisutnih u tijelu.

Rano otkrivanje metastaza

Cancer Research UK navodi kako je 9 od 10 smrti od raka uzrokovano širenjem bolesti na druge dijelove rijela, a znanstvenici su već dugo u potrazi za načinima za otkrivanje metastaza u ranoj fazi.

Upravo je to nadaju promijeniti istraživači sa Sveučilišta u Michiganu na čelu s profesorom Lonnie Shea koji je najavio skore kliničke studije na ljudima:

“Moramo vidjeti hoće li u implantatu biti metastatskih stanica kao što je to slučaj kod miševa, je li procedura sigurna za ljude kao i možemo li koristiti iste metode”, objasnio je profesor Shea.

Pokaže li se testiranje u ljudi uspješnim, implantat bi mogao imati veliku ulogu u zaustavljanju širenja raka.