Novootkrivena vrsta priona uzrokuje i prenosi neurodegeneraciju?

Prionske bolesti uzrokuju infektivni proteini.

Prvi put u 50 godina identificirana je nova vrsta priona za koju znanstvenici sumnjaju da bi mogla uzrokovati prionske bolesti kao što je to bio slučaj s kravljim ludilom.

Multipla sustavna atrofija (MSA), neurodegenerativni poremećaj sličan Parkinsonovoj bolesti uzrokovana je novootkrivenom vrstom priona, vrlo sličnom onome koji uzrokuje neizlječivu Creutzfeldt-jakobovu bolest (CJD), poznatiju kao kravlje ludilo.

U radu koji su objavili znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji San Francisco nazire se mogućnost liječenja MSA koja je za sad neizlječivi poremećaj, ali i uzrokuje zabrinutost za zdravstvene djelatnike ili znanstvenike koji dolaze u kontakt s tkivom s MSA, prenosi Medical News Today.

Prionske bolesti kod ljudi

Prionske bolesti su rijetka skupina moždanih poremećaja koji se mogu prenositi između životinja bilo koje vrste kao i među ljudima.

Prva takva bolest bila je Kuru (smrtni smijeh) koja je pogađala samo stanovnike Papue Nove Gvineje. Kuru su uzrokovali prioni, a bolest se prenosila ritualnim jedenjem posmrtnih ostataka, točnije mozga. Simptomi su uključivali tremor, gubitak koordinacije i pamćenja te u konačnici smrt, a bolest je iskorijenjena kada su zaustavljeni kanibalistički rituali.

Otkriće novog priona je prvo u 50 godina, otkad su u SAD-u otkrili da tkivo ljudskog mozga zaraženo CJD-om može prenijeti neurodegeneraciju čimpanzama. Naknadno je u 1980-ima identificirana “infektivna proteinska čestica” – prion koji uzrokuje goveđu spongiformnu encefalopatiju kod stoke, odnosno kravlje ludilo – CJD kod ljudi.

Još jedan zarazni prion?

Jedan od autora studije je američki biokemičar i neurolog Stanley Prusiner koji je 1997. godine dobio Nobelovu nagradu za otkrića vezana uz prione. Prof. Prusiner tvrdi da bi novootkriveni prion također mogao uzrokovati infektivne bolesti.

Još uvijek ne postoje dokazi da se primjerice Alzheimerova bolest može prenositi među ljudima, ali znanstvenici su otvorena uma, tim više što se proteini koji uzrokuju neurodegeneraciju mogu samoreplicirati.

Znanstvenici su pronašli mnoge sličnosti u proteinskoj aktivnosti u mozgu oboljelih od MSA, Parkinsonove i Creutzfeldt-jakobove bolesti. Međutim, iako je ovaj rad povećao spektar prionskih bolesti, mogućnost prijenosa bolesti ostaje u kategoriji hipotetskog.

Zbog brojnih otvorenih pitanja autori rada su ipak pozivali na povećani oprez u kontaktu sa zaraženim tkivom.

Izvor: Medical News Today, IFL Science