Neuspjeh ranih dijagnoza: Žene i dalje umiru “zbog srama”

Ginekološki karcinomi su stigmatizirani zbog čega žene izbjegavaju posjete ginekologu.

Ginekološki karcinomi imaju povećanu smrtnost između ostalog zbog stigme koja ih okružuje: žene nevoljko traže pomoć i razgovaraju sa svojim ginekologom zbog srama i straha od osude.

Četvrtina žena ne želi sa svojim liječnikom razgovarati o ginekološkim problemima jer ne žele govoriti o svojem seksualnom životu.

Rezultati su to ankete koju je među 1,000 žena sprovela britanska The Eve Appeal, dobrotvorna organizacija za borbu protiv karcinoma koji pogađaju žene, prenosi Guardian.

Ginekološki karcinomi netočno se povezuju s promiskuitetom

Petina žena vjeruje kako su rak maternice, jajnika, cerviksa, vulve i vagine povezani s promiskuitetom, dok njih 40% smatra kako su ginekološki karcinomi stigmatizirani u odnosu na druge vrste raka.

The Eve Appeal prenosi kako žene nisu dobro informirane o HPV-u kao ni o ženskim bolestima.

Iako primjerice nije dokazana nikakva veza između HPV-a i raka maternice te raka jajnika, a same infekcije HPV-om toliko su česte da se mogu smatrati “normalnom posljedicom” seksualne aktivnosti, dobar dio žena povezuje sve vrste ginekoloških karcinoma s promiskuitetom.

Neinformiranost i stigma uzimaju danak

“Šokantno je koliko žena izbjegavaju potražiti pomoć za ginekološke probleme iz straha da ne bi bile osuđivane zbog svojeg seksualnog ponašanja”, rekla je dr. Adeola Olaitan, ginekologinja bolnice University College London.

Oklijevanje da potraže pomoć najizraženije je među ženama u dobi od 46 do 55 godina. Njih 25% u toj dobnoj skupini neće se s ginekologom konzultirati oko simptoma kao što su promjene vezane uz menstrualni ciklus, nadutost, nelagoda ili bol u zdjelici. Vezuju ih uz simptome menopauze te misle da je to normalno za njihove godine.

Krvarenje u postmenopauzi ključni je simptom raka maternice, a žene u ovoj dobnoj skupini imaju posebno visoki rizik od razvoja te bolesti.

“Dokazano je kako rana dijagnoza karcinoma spašava živote, stoga je važno započeti iskreni razgovor o znakovima i simptomima kako bismo razvrgnuli društvene tabue i sram koji se vezuju uz ove bolesti”, zaključila je dr. Olaitan.

U Britaniji se svake godine dijagnosticira oko 20,000 novih slučajeva ginekoloških karcinoma, od kojih njih 7,600 rezultira smrću.