Psi otkrivaju rak: Četveronožni prijatelji u programu za ranu dijagnozu raka

Psi otkrivaju rak s većom pouzdanošću od klasičnih testova

Britanska Nacionalna zdravstvena organizacija (NHS) prvi put je odobrila studiju u kojoj će sudjelovati psi koji su prošli posebnu obuku za detektiranje raka. 

Ranije studije pokazale su kako psi posjeduju nevjerojatnu sposobnobnost njuha te da mogu detektirati suptilne mirise koji se povezuju s brojnim vrstama raka kao što su melanom, rak dojke, mjehura i pluća, piše Huffington Post.

NHS je odobrila program u kojem će sudjelovati psi iz dobrotvorne organizacije Medical Detection Dogs nakon što su inicijalne studije pokazale kako trenirani psi mogu detektirati tumore prostate preko urina u 93% slučajeva.

Za rak prostate preliminarno se koristi PSA test za utvrđivanje je li potrebna biopsija. Međutim, test često daje lažno pozitivne rezultate pa se muškarci često upućuju na nepotrebne invazivne procedure.

Od anegdota do studijskog programa

Liječnici su dugo bili svjesni brojnih anegdota o “psima koji njuše rak”, a obuka pasa formalizirala se 2003. godine u prvom studijskom programu koji trenira pse za detektiranje raka.

Medical Detection Dogs osnovala je 2008. godine dr. Claire Guest koja je i sama dobila dijagnozu raka dojke od svoje kujice Daisy. Daisy je Dr. Guest uporno ukazivala na leziju za koju se ispostavilo da je malignog podrijetla.

Psi otkrivaju rak bolje od testova

“Naši psi su pouzdaniji od većine postojećih testova. Znamo da je njuh u pasa izvanredan – mogu otkriti ekvivalent jedne kapi krvi u dva olimpijska bazena. Psi su iznimno osjetljivi bio-detektori i ne bismo ih trebali otpisati samo zato što imaju krznene kapute”, izjavila je dr. Guest za Guardian.

Velika Britanija ima vrlo niske stope ranog otkrivanja raka. Rak prostate najčešća je vrsta raka među muškarcima i ujedno jedan najvećih uzroka smrti povezanih s rakom.

Psi koji detektiraju rak mogli bi ne samo otkriti nepravilnosti u PSA testu u ovoj studiji, nego i otvoriti vrata za ranu dijagnozu drugih vrsta raka kao i ostalih bolesti.