Mačke nije briga što vlasnici o njima misle, potvrdila studija

No da, vaši su psi jako slatki, a vaše mačke posebne u svojoj tvrdoglavosti. Milijuni godina evolucije, u društvu ljudi – usadili su mačkama i psima, osim nekih određenih osobina, i mentalne vještine. Zapravo, znanstvenici su dokazali ono što vlasnici mačaka već vjerojatno znaju, samo si možda nisu željeli priznati. 

Ljudi koji preferiraju mačke i oni koji preferiraju pse često vole raspravljati o superiornosti svojih ljubimaca. Ljubitelji kućnih ljubimaca koji zaista žele usporediti razliku u superiornosti vrsta referirat će se i na znanost o životinjskoj spoznaji. Pa evo novih podataka za sve kojima nedostaje argumenata u žustrim raspravama.

Za razliku od vlasnika pasa, vlasnici mačaka često će se, u njihovom društvu, osjećati emocionalno isprano, u smislu: ‘Zašto me samo ne voliš?’, piše Independent.

Nove studija znanstvenika za animalno ponašanje sa Sveučilišta Lincoln, objavljena u PLOS ONE ovoga tjedna, baca novo/staro svjetlo na neovisnost mačaka.

Znanstvenici su otkrili da odrasle kućne mačke ne gledaju u svoje ljudske gospodare kao primaran izvor sigurnosti na način kako to rade psi. Međutim, uzorak u istraživanju je bio prilično malen, tek 20 mačaka zajedno sa svojim vlasnicima.
Znanstvenici su prilagodili Ainsworth Strange Situation Test (SST, prema psihologinji Mary Ainsworth) koji se godinama koristi u mjerenju ‘sigurne privrženosti’, kao što je mjerenje privrženosti između djece i roditelja u nepoznatim sredinama. Mačke su promatrane u sobama kada su bile same, sa svojim vlasnicima i sa strancima. Znanstvenici su promatrali pasivno ponašanje mačke, odnosno tjeskobu kada je vlasnik bio odsutan i kontakt.

Mačke su zapravo bile glasnije kada njihovih vlasnika nije bilo u blizini, odnosno kada su pored njih bili stranci, no ‘nisu zapazili nikakve dodatne dokaze koji bi ukazivali na vezu između mačaka i njihovih vlasnika u jednoj sigurnoj privrženosti’, rekao je koautor i veterinar bihevioralne medicine profesor Daniel Mills u priopćenju.

‘Ova vokalizacija jednostavno bi mogla biti znak nezadovoljstva ili naučenog odgovora, jer nismo vidjeli druge pouzdane znakove privrženosti, rekao je Mills. ‘U čudnim situacijama, pojedinci nastoje ostati u blizini svojih njegovatelja, pokazuju znakove stresa kada se odvajaju i demonstriraju zadovoljstvo kada se njihov predmet vezanosti vrati u prostor, no ovi trendovi nisu bili očiti tijekom našeg istraživanja’.

‘Mačke su više neovisne, autonomna su bića u nepoznatim situacijama za razliku od pasa, za koje vlasnik ‘predstavlja specifičan sigurni raj’, kaže Mills.

No, znanstvenici koji su radili na studiji nisu zaključili da mačke ne razvijaju blisku vezu, samo se ne čini da se ta veza temelji u potrebi za sigurnošću. U studiji, ‘pripadanje mačaka vlasnicima, koji su tvrdili da su veoma vezani za svoje mačke, nije pokazalo drukčije rezultate od mačaka drugih vlasnika’, kaže Mills.

Autori navode nekoliko mogućih razloga za neovisnost mačaka u tom smislu:

  • Nisu bile pripitomljavane dugo kao psi
  • Nisu uzgajane s izričitim ciljem da žive u neposrednoj blizini ljudi

Prirodna društvena struktura mačke nije okarakterizirana istim bliskim vezama kakve imaju psi. Mačke i njihovi vlasnici uglavnom nemaju interakciju u onoj mjeri ili onoliko dugo koliko imaju psi sa svojim vlasnicima.
‘Ovi faktori vjerojatno će utjecati na prirodu odnosa koja se tipično razvija između mačke i vlasnika, i činit će formaciju mačka-čovjek nevjerojatnom’, napisali su autori.
‘Ipak, neki će biti u stanju formirati veoma jaku povezanost, no to i dalje neće biti norma’.