Pospanci u školi: Nastava počinje u krivo vrijeme

Ustajanje za školu u krivo vrijeme ne pogoduje učenju

Ustajanje za školu većini teško pada, a znanstvenici imaju odgovor na pitanje zašto je to tako – nastava započinje prerano!

Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu, Harvard Medicinske škole i Sveučilišta u Nevadi došli su do idealnog vremena za ustajanje za školu ovisno o tome koje su dobi učenici, piše ScienceDaily. I ne samo to, zaključili su kako sadašnji školski raspored šteti njihovom zdravlju i sposobnosti učenja.

Ustajanje za školu ovisno o dobi učenika

Nakon proučavanja najnovijih otkrića o spavanju, znanstvenici su zaključili kako bi u dobi od 10 godina škola trebala započinjati u 8.30 ili kasnije, u dobi od 16 u 10.00 ili kasnije te u dobi od 18 godina u 11.00 sati ili kasnije.

Primjenjivanje ovakog rasporeda zaštitilo bi učenike od prekratkog sna i kronične neispavanosti koji se povezuje s poteškoćama u učenju i zdravstvenim problemima.

“Unutarnji sat” traži kasnije ustajanje

Znanstvenici su to tih zaključaka došli proučavajući cirkadijurni ritam – promjene bioloških funkcija tijekom 24 sata koje su nam poznatije pod imenom “unutarnji sat”.

Otkriveno je kako tijekom adolescencije dolazi do velikom raskoraka između unutarnjeg sata i uobičajenog dnevnog rasporeda. Unutarnji sat diktira koje je doba dana najbolje za učenje i koncentraciju, a to je vrijeme kod adolescenata gotovo 3 sata kasnije.

Američko ministarstvo zdravlja je također nedavno objavilo članak u korist promjene sata početka nastave u srednjim školama.